Câțiva pasionați feroviari au recondiționat o drezină care a fost folosită de Gheorghe Gheorghiu-Dej

3 săptămâni in urmă 30

​Mai mulți pasionați de artefacte feroviare au reușit să readucă la viață un Buick Road Master Sedan, folosit pe post de drezină de liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. Drezina urmează să intre în așa-zise probe zilele acestea, au informat pasionați din domeniul feroviar. Marea dificultate a fost reprezentată de raritatea pieselor de schimb pentru vehiculul aflat în stare avansată de distrugere, scrie Club Feroviar.

Reparațiile au pus la încercare imaginația echipei care a făcut restaurarea.

Drezina a fost abandonată timp de 23 de ani în Brașov și mai apoi la Zlatna, județul Alba. Ea cântărea 3 tone și era capabilă de o viteză de 75 de kilometri la oră.

Mașina cu roți de tren – un Buick Road Master Sedan – a fost fabricată în anul 1949. „Noi ne-am gândit să valorificăm această mașină cu roți de tren cu care s-a plimbat Gheorghe Gheorghiu-Dej. Din păcate nu mai are motor, cel mai probabil a fost furat. De asemenea, scaunele sunt devastate. De partea de restaurare, de nichelare, vopsire, se va ocupa un tânăr tinichigiu din Zlatna. Altfel spus, mașina va intra în reparații capitale“, a explicat cu ceva timp în urmă, pentru Adevărul, primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

Aceasta nu este singura drezină din România. Ana Pauker a utilizat o Skoda VOS blindată, iar regele Carol al II-lea folosea o drezină fabricată la Malaxa care a fost funcțională până în 1990.

Drezina este un vehicul cu patru sau cu trei roți pus în mișcare cu mîna, cu pedale sau cu ajutorul unui motor, care servește la transporturi ușoare pe o linie ferată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă