Câți bani vor plăti românii pentru gaze din această iarnă. Toate detaliile despre creșterea prețurilor

2 săptămâni in urmă 28

Cât vor trebui să plătească românii pentru gaze în acest sezon rece? Iată mai multe detalii despre creșterea prețurilor! Ai mai jos tot ce trebuie să știi despre plafonarea și compensarea facturilor.

Detalii despre scumpirea gazelor

Guvernul și Parlamentul au luat măsuri în direcția scumpirilor gazelor din ultimele luni. Unele din ele ne influențează direct. Amintim că prețul gazelor a început să crească încă din luna octombrie 2020. Creșterile au fost repetate și resimțite puternic din luna iulie 2021.

Gazele s-au vândut pe piețele de mărfuri la prețuri de 5 ori mai mari decât în urmă cu un an de luna trecută. Guvernul României și Parlamentul au plafonat prețurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici și au introdus și o compensare a prețului gazelor pentru unii dintre aceștia.

Parlamentul a plafonat prețul gazelor naturale pentru consum casnic la 0,37 lei per kWh, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Factura se calcula în funcție de volumul de gaze consumat.

Amintim că din 2008 ANRE a început să țină cont și de puterea calorică a gazelor, astfel că factura a fost de atunci calculată în unități de putere – în kWh. Președintele Asociației Energiei Inteligente susține că plafonarea le va fi de folos doar unora dintre clienți.

”Este vorba despre cei care au încheiat contracte cu furnizorii de gaze din luna august încoace (când prețurile erau deja mari, iar kWh costa peste 0,37 lei – n.red). În plus, e de așteptat ca și clienții Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI) vor beneficia de această plafonare”, a spus acesta, pentru spotmedia.ro.

„Se vor isca o mulțime de discuții legate de cât s-a consumat”

Factura de gaze are mai multe componente: prețul gazului marfă, tarife transport și distribuție și taxe. Cea mai consistentă componentă este gazul marfă. Tocmai pe aceasta Guvernul și Parlamentul au decis să o scadă cu până la 33% pentru românii care acceptă să își raționalizeze consumul de gaze.

Cine vrea compensare la prețul gazelor naturale trebuie să consume cel mult 2.405 kWh. Acesta este un consum pe care îl poate înregistra o familie care și-a montat centrală proprie termică cu gaze într-un apartament cu 2 camere, pe o temperatură de 23-24 grade Celsius.

„Aici cu siguranță vor fi probleme, din cauză că mulți vor consuma cam în acele limite. Unii ceva mai puțin, alții poate un pic mai mult. Și se vor isca o mulțime de discuții legate de cât s-a consumat, de fapt, și cine are sau nu dreptul la compensare”, a mai explicat sursa citată.

The post Câți bani vor plăti românii pentru gaze din această iarnă. Toate detaliile despre creșterea prețurilor appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă