Câți bani pierde România din cauza pensiilor speciale, în 2022 - Miliarde de euro din PNRR, amenințate de pensionari de lux

2 săptămâni in urmă 27

DUMINICĂ, 02 IANUARIE 2022, 12:20

SURSĂ: Realitatea PLUS AUTOR: REALITATEA.NET

Guvernanții din România s-au angajat, încă de anul trecut, de la trimiterea PNRR la Bruxelles, că pensiile speciale vor fi revizuite, pentru a fi aliniate la principiul contributivității. Un alt angajament, potrivit PNRR, arată că pensiile vor fi raționalizate, iar Parlamentul nu va mai putea decide alte pensii speciale.

Dacă nu face acest lucru, România riscă să nu mai primească banii din PNRR, cei aproape 30 de miliarde de euro în total, din care a primit deja o primă tranșă. Țara noastră riscă o suspendare parțială sau totală, decisă de Bruxelles.

PENSIILE DE LUX, SUB LUPA COMISIEI EUROPENE. CE S-A ANGAJAT GUVERNUL SĂ FACĂ ÎN 2022
- va revizui pensiile speciale
- va alinia pensiile speciale la principiul contributivității
- nu se vor crea noi categorii de pensii speciale
- nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare
EXCEPȚIE se face în cazul magistraților
SURSA: PNRR 

În prezent au fost eliminate doar pensiile pentru parlamentari si au fost blocate pensiile speciale pentru aleșii  locali, prin prorogare a doua oară, în acest an, de la plata acestora.

Comisia Europeană a virat deja României prima tranșă de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pe 2 decembrie 2021, au intrat în conturile României 1,8 miliarde de euro prefinanțare, reprezentând 13% din granturile prevăzute pentru țara noastră în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR). În această lună urmează să vină și a doua parte din cele 3,8 miliarde din prima tranșă - 1,94 miliarde euro, împrumuturi pe termen lung, cu dobânzi mici. România va primi, pe parcursul PNRR, un total de 29,2 miliarde de euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro. România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut.

PENSIILE SPECIALE din România

În România există aproximativ 9.600 de pensii speciale în plată, majoritatea pentru magistrați, alături de diplomați, funcționari parlamentari, din sectorul de aviație civilă, potrivit datelor transmise de Casa Națională de Pensii. Informațiile de la CNP nu includ însă și beneficiarii indemnizațiilor speciale din ministerele Apărării, de Interne sau SRI, care sunt în număr de peste 100.000.

Cea mai mare pensie medie de serviciu acordată în luna decembrie 2021 a fost de peste 20.000 de lei, pentru un magistrat. Dintre cei 20.159 de lei, doar 3.698 de lei reprezintă contributivitatea, fiind din bugetul asigurărilor sociale de stat, față de restul de 18.894 lei, fără contributivitate, ce au fost plătiți din bugetul de stat.

Citește și CÂȚI români au primit pensii speciale în decembrie 2021 - Cea mai mare a depășit 20.000 de lei

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă