Câte reacții adverse s-au înregistrat la dozele din lotul ABV2856 al vaccinului AstraZeneca, oprit de la utilizare joi seară

1 lună in urmă 2


Autoritățile au răspuns vineri, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri online, pe pagina de Facebook RoVaccinare, la o serie de întrebări legate de vaccinuri și vaccinare, inclusiv la cele legate de lotul cu numărul ABV2856 de la AstraZeneca, retras de la utilizare în 11 țări.


Până joi, nouă țări anunțaseră că au suspendat total sau parțial imunizarea cu AstraZeneca, din cauza unor posibile reacții adverse grave.


Două loturi au intrat în atenție autorităților din acest motiv, ABV5300, care nu a ajuns în România, conform coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și ABV2856, cu care au fost deja vaccinate persoane din Timișoara și județul Suceava.


Lotul ABV2856 a fost retras temporar de la vaccinare joi seară, însă până la această decizie au fost folosite 77.000 de doze din acest lot.


CNCAV a comunicat că, din totalul reacțiilor adverse înregistrate la vaccinurile anti-COVID, 2.518 au fost la vaccinul AstraZeneca, iar 861 din aceste 2.518 s-au înregistrat la lotul ABV2856.


În total, de la începutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020, au fost raportate 6.709 de reacții adverse.Majoritatea reacțiilor adverse raportate până în prezent la vaccinul Covid-19 AstraZeneca se încadrează în profilul de siguranță cunoscut al acestui vaccin. Acestea sunt de tipul reacții locale (edem, eritem), febră, frisoane, dureri musculare, cefalee, stare generală de rău, durere locală, dureri articulare, greață, vărsături, senzație de greață, amețeli, oboseală, somnolență.

CNCAV:
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă