Cât poluează un film Netflix și ce promite compania ca să reducă amprenta de carbon la zero

1 lună in urmă 3


Urmăritul fără oprire a serialelor vine la pachet cu emisii serioase de carbon, mai ales pentru o companie ca Netflix, care are în jur de 167 de milioane de abonați. Compania de streaming se angajează însă să ia măsuri.


Statul acasă pe canapea cu ochii la seriale în buclă nu e atât de inofensiv cum am crede. Cercetătorii s-au tot contrat în ultimii ani cu privire la cât de nociv pentru planetă este uitatul la filme și seriale. George Kamiya este analist digital și de energie la Agenția Internațională de Energie din Paris și a ajuns la concluzia că o oră de stat pe Netflix echivalează cu a străbate o sută de metri cu mașina în ceea ce privește emisiile de carbon. A pus la socoteală în analiza lui energia electrică consumată pentru vizionarea filmelor și modul cum este generată.


Alte voci susțin că ar fi cât 1,6 km parcurși în mașină. Oricare ar fi calculul exact, este mai puțin nociv să te uiți acasă la filme decât să mergi cu mașina la cinematograf. Calculul Netflix este diferit: dacă te uiți în 2020 timp de o oră online la filme este echivalentul conducerii unui autoturism cu motor pe bază de benzină pentru 400 de metri. Compania se angajează să investească în cercetări care să găsească o metodă de a măsura amprenta de carbon a difuzării online și a altor metode de a utiliza internetul.


Una
dintre soluții pentru fanii serialelor este să urmărească filmele
pe ecrane mai mici, telefon, tabletă, laptop, fiindcă televizorul
consumă mai mult.


Investiții
în protejarea naturii


Companiile sunt cele care pot face mult mai mult decât consumatorii casnici. În cazul Netflix, jumătate din emisiile de carbon vin de la producția efectivă a filmelor marcă proprie, 45% de la operațiunile companiei, cum ar fi birourile pe care le închiriază și bunurile achiziționate. Difuzarea online reprezintă 5% din amprenta de carbon a Netflix.


„Amprenta noastră de carbon în anul 2020 a fost de 1.100.000 de tone metrice. Nu includem emisiile generate de traficul de internet sau de dispozitivele electronice pe care le folosesc abonații noștri pentru a viziona conținutul Netflix. Furnizorii de servicii de internet și producătorii de dispozitive dețin controlul operativ asupra designului și a fabricării echipamentelor și, prin urmare, sunt responsabili de acele emisii”, scriu aceștia în comunicatul prin care se angajează ca până la finalul lui 2022 să își reducă cu totul emisiile.


Prin
comparație, o singură persoană care ia avionul produce emisii de
285 de grame pe kilometru. Pentru un zbor București-Paris, o singură
persoană are o amprentă de 533 de kilograme. Un avion de 150 de
pasageri pe acest zbor are o amprentă de 79 de tone.


Cum
își
pot reduce companiile amprenta de carbon?
În principal, prin investiții în conservarea naturii, cum ar fi
pădurile tropicale sau
alte zone protejate.„Până
la finalul anului 2022, vom introduce investiții pentru regenerarea
ecosistemelor naturale cruciale
pentru a atinge zero net emisii de carbon. Aceste proiecte, printre
care se numără regenerarea pășunilor, a pădurilor de mangrove și
a solurilor fertile, captează și stochează carbonul, pe lângă
alte beneficii”,
se mai arată în comunicatul
despre planul „Net
Zero + natură” la care s-au angajat.


Netflix consideră că își aduce aportul la protejarea naturii și prin crearea unor documentare despre planetă și sustenabilitate, cum a fost „Planeta noastră”, narat de David Attenborough, sau „Înțelepciunea caracatiței”, care a fost nominalizat la Oscar.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă