Cat plătește Uniunea Europeană pentru dozele de vaccin Astra Zeneca. Informații secrete dezvăluite de presa germană

1 lună in urmă 1


Uniunea Europeană plăteşte laboratorului britanic AstraZeneca 870.000.000 de euro pentru 300.000.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19, a dezvăluit revista germană Der Spiegel, citată de News.ro. UE exercită presiuni asupra AstraZeneca, din cauza unei întârzieri importante în livrări.


Grupul anglo-suedez AstraZeneca a acceptat vineri, 29 ianuarie, ca Bruxellesul să publice contractul cu privire la precomandarea vaccinului împoriva Covid-19, un document de 40 de pagini publicat pe site-ul Comisiei Europene, Unele pagini au fost cenzurate ”din motive de confidenţialitate”.


Revista germană Der Spiegel a dezvăluit că o primă versiune a contractului cu AstraZeneca postată online de CE permitea citirea părţii cenzurate a documentului cu ajutorul funcţiei ”marcaj în document” a cititorului PDF Acrobat.


În urma dezvăluirii acestei gafe, documentul a fost înlocuit rapid.


Potrivit Der Spiegel, care a accesat datele secrete inițiale, factura pentru 300 de milioane de vaccinuri AstraZeneca/ Oxford este de 870 de milioane de euro. Suma include toate costurile şi cheltuielile directe şi indirecte ale laboratorului britanic (forţa de muncă, materiale, funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor, controlul calităţii, impozite indirecte nedeductibile sau taxe vamale) în vederea producerii şi distribuirii vaccinului.


UE exercită o serie de presiuni asupra AstraZeneca, din cauza unei întârzieri importante în livrări.


Grupul a anunţat că va livra doar 31 de milioane de doze până la sfârşitul lui martie - în loc de 80 de milioane de doze de vaccin, cum prevedea acordul iniţial.


Laboratorul susţine că nu este obligat contractual să livreze anumite cantităţi de vaccin la date precise.


Vineri, Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinul AstraZeneca în UE pentru persoanele de peste 18 ani.


Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a declarat că primele doze din vaccinul AstraZeneca vor ajunge în România după data de 9 februarie.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă