Cât de riscantă este redeschiderea școlilor în plin val Omicron în România. Sorin Cîmpeanu: „Siguranță totală nu există”

1 săptămână in urmă 16

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre redeschiderea școlilor, în plin val cauzat de varianta Omicron a coronavirusului, și spune că ”siguranță totală nu există”. Cîmpeanu spune că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății au anunțat că nu există motive pentru închiderea școlilor.

Elevi cu măști pe față pe holul unei școli

Shutterstock

Ministrul Educației susține că regulile anti-COVID sunt respectate mai mult în interiorul școlilor decât în alte părți. Totuși, nimeni nu poate garanta că elevii nu se vor infecta, dar acest lucru nu trebuie să ducă la închiderea unităților de învățământ, precizează demnitarul.

„Siguranță totală nu există. Apreciez, împreună cu Ministerul Educației și INSP care au spus că nu există motive pentru închiderea școlilor că, dacă se va ajunge la obligativitatea trecerii în online, trebuie să se facă în funcție de mai mulți parametri, inclusiv presiunea pe spitale”, a explicat ministrul Educației, marți seara, la Digi24.

Sorin Cîmpeanu recunoaște că Omicron poate să provoace mai multe îmbolnăviri însă consideră că, în general, copiii nu dezvoltă forme grave. Unii specialiști spun că seamănă mai mult cu o formă de gripă, a fost explicația ministrului.

Când se închid școlile în România

Şcolile se vor închide dacă rata de infectare dintr-o localitate depăşeste 3 la mia de locuitori în ziua de vineri a săptămânii, iar rata de vaccinare a personalului din şcoală este mai mica de 60 la sută. În acest moment trei mii de şcoli din ţară se află în acestă situaţie. Ministrul Educaţiei e gata să demită directorii, acolo unde procentul de vaccinare e mult prea mic.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: ”Daca vom identifica școli cu rate de vaccinare de 10-12-15 la suta, iar conducerea scolii este numită prin detașare, e clar că nu a avut un demers proactiv, nu a avut un management corespunzator, și într-adevar directorul poate fi schimbat”.

Peste 70 la suta dintre angajatii din învăţământ sunt acum imunizaţi. Şi tot atâţia îl ameninţă pe Sorin Cîmpeanu cu proteste din semestrul al doilea dacă nu le va mări salariile.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă