Cât de periculoasă e pâinea pe care românii o consumă, de fapt. Cele mai nocive ingrediente

1 săptămână in urmă 14

Un studiu realizat recent de InfoCons scoate la iveală detalii uluitoare: „pâinea noastră cea de toate zilele“ este plină de E-uri și doar 26% din produsele de pe piață afișează procentajul ingredientului principal. Aspectele îngrijorătoare rezultate în urma centralizării informațiilor, în continuare. Cât de periculoasă este, de fapt, pâinea pe care o consumă românii.

Cât de periculoasă e pâine pe care o consumăm

InfoCons, organizație de protecția consumatorilor, a realizat recent un studiu despre produsele tip pâine vândute în România, ale cărui rezultate sunt alarmante.

50 de produse au făcut obiectul cercetării, acestea aparținând următorilor producători/distribuitori: România Hypermarche SA, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea Grup SA, C. Boromir Ind SRL, Oltina Impex Prod Com SRL, Velrom SRL, Smart Food Solutions SRL și Vel Pitar SA.

După ce au fost centralizate informațiile, s-au constatat că doar 26% dintre produse afișează procentajul ingredientului principal din compoziție (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație). Dintre acestea:

 • Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
 • Amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 7 și 69,4% din compoziție.

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produselor tip pâine, lucrurile se prezintă astfel:

 • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie;
 • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%;
 • 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%.

Citește și: Cum se consumă pâinea corect, de fapt. Greșeala care te face să arunci jumătate din ea la gunoi

Cele mai nocive ingrediente

În ceea ce privește tipul de făină folosit în prepararea produselor, acesta este menționat de 44% dintre producători. Dintre acestea:

 • Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
 • Făina de tip 1250 se regăsește în compozția a 22, 72% din produse;
 • Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
 • Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
 • Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.

Din punct de vedere al pasteurizării:

 • 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.

Iată cum stau lucrurile și din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:

 • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

De asemenea, potrivit datelor culese de InfoCons, 66% din produsele studiate nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011.

Când vine vorba despre produsele alimentare, producătorilor le revine obligația de pune în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar.

The post Cât de periculoasă e pâinea pe care românii o consumă, de fapt. Cele mai nocive ingrediente appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă