Cât de mult s-a digitalizat relaţia dintre bănci şi români? Aproape jumătate dintre românii utilizatori de servicii bancare fac plăţi prin internet/mobile banking, faţă de doar 27% la final de 2020. 4% dintre români folosesc doar cardul la tranzacţii, iar 13% doar numerar

5 zile in urmă 23

În tranzacţiile pe care le realizează uzual, 4% dintre români utilizează numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul şi cardul în egală măsură, 23% mai mult numerar şi 13% numai numerar, potrivit cercetării de piaţă IRES. În urmă cu şase ani, 94% din plăţile retail din România se efectuau în numerar.

Gradul de incluziune financiară a ajuns la 68% în România la jumătatea anului 2022, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor, creşterea fiind cu 10 puncte procentuale peste nivelul raportat în anul 2017.

Aproximativ 46% dintre ro­mâ­nii care utilizează servicii bancare fac plăţi prin internet/mobile ban­king, faţă de doar 27% câţi rea­lizau plăţile de această manieră în decembrie 2020, arată o analiză realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandată de Asociaţia Română a Băncilor.

Smartphone-ul este folosit de aproape nouă din zece intervievaţi pentru accesarea serviciilor de internet/mobile banking şi doar un sfert dintre utilizatori spun că folosesc laptopul în acelaşi scop, întrebarea fiind cu răspunsuri multiple.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă