Cât de mult au pierdut elevii în pandemie. Expert: ”Nu s-a făcut nimic. Autoritățile au alte preocupări”

4 zile in urmă 32

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 02:31

44 citiri

Un raport recent arată că România se află printre țările din Europa care și-au ținut cel mai mult școlile închise în perioada pandemiei.

Totodată, sistemul de predare la distanță a scos în evidență inegalitățile dintre elevi, o arată raportul rețelei europene Eurydice.

Opțiunea autorităților din România de a ține închise multă vreme școlile, în favoarea școlii online, vine în condițiile în care, în anul școlar 2020-2021, Eurydice notează că școlile continentului au rămas în mare parte deschise.

Nu există un raport care să ne arate pierderile

Pentru Ziare.com, Anca Tîrcă, consultant internațional în educație, a spus că problema principală în momentul de față este că nu există un raport care să ne arate cât de mult au pierdut elevii, pentru a putea face un calcul real, pentru a știi unde ne situăm.

"Nu există nicio analiză, pentru a vedea care au fost pierderile în pandemie. Niciun studiu referitor la așa ceva. Nu știm cât s-a recuperat. De fapt, nu știm cum stăm cu pierderile în învățare.

Nu știm câți copii au rămas cu pierderi, câți dintre aceștia au recuperat. Se fac trei ani de când tot spun că prioritatea numărul unu era legată de recuperarea pierderilor de învățare. Nu s-a făcut nimic", a declarat Anca Tîrcă.

Oficialii au alte preocupări

"Și ar fi timp în continuare să facem lucrul acesta, însă noi facem schimbări de structură, de evaluare, în loc să ne ocupăm de ceea ce e important.

Dacă ați auzit discursul de la Summitul ONU privind transformarea educației, fix asta spune, că noi avem două priorități: recuperarea pierderilor în învățare și transformarea sistemului incluzând lecțiile învățate în pandemie", adaugă specialistul în educație.

Autoritățile nu aud ce spun experții

"Nu există un ecou la nimic din ce mai spun experții, autoritățile au alte preocupări. Și a mai fost făcut public un raport, asemănător cu acesta, însă pentru autorități e ca și cum nu a existat.

Și atenție. S-au cheltuit 30 de milioane de euro pentru orele remediale. Asta în teorie. A fost proiect european, însă nu există un raport de final al proiectului. Unii profesori nici acum nu au fost plătiți pentru orele suplimentare pe care le-au ținut", punctează Anca Tîrcă.

Ce ar fi trebuit să facă autoritățile

"Inspectoratele ar fi trebuit să preia situația copiilor care au rămas în urmă. Să vadă la ce materii. Să fie o statistică de la fiecare școală din fiecare oraș. Orele remediale se puteau face. La ora actuală vin din Europa foarte mulți bani. Să se accentueze interesul. Asta trebuia.

Acum ei au proiectul România Educată și alte lucruri de făcut. Este o mare problemă", spune expertul în educație.

Unele școli au făcut ore suplimentare

"Au fost câteva inițiative. A mai fost câte o școală care a găsit un sponsor și așa a reușit să mai recupereze din pierderile de învățare.

Profesorii cu simț de răspundere au recuperat și ei, însă sunt alții care și-au văzut de treabă și au mers mai departe", spune Anca Tîrcă.

Toate pierderile de învățare s-au șters cu buretele

"Eu cred că nu există capacitate instituțională. Poate nu se uită ce se întâmplă în alte țări. În pricipal, ține de competența echipei care conduce ministerul.

Gata, totul s-a șters. A început anul școlar, au alte proiecte. Profesorii nu știu cum să procedeze cu toate schimbările, nu a apărut un manual de implementare a proiectului. Nu se tranmsit mesaje mobilizatoare, iar profesorii nu mai au încredere în autorități", a concluzionat Anca Tîrcă.

Citește și:

Peste 5 milioane de oameni au devenit milionari în 2021. Țările unde trăiesc bogații lumii

Numărul oamenilor bogați din lume a crescut într-un ritm rapid în anul 2021, stimulat de câștigurile bursiere și de prețurile caselor. Aproximativ 5,2 milioane de oameni au devenit...

 „Nimeni nu poartă mască și toată lumea arată destul de bine”

Preşedintele american Joe Biden a declarat, într-un interviu difuzat duminică seară, că pandemia de COVID-19 s-a "terminat" în Statele Unite, scrie AFP. "Pandemia s-a terminat, mai avem o...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă