Cât de jos putem ajunge?! Unde a ajuns deficitul bugetar în România în acest an

5 luni in urmă 21

Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, bugetul general consolidat în primele opt luni ale anului curent a înregistrat un deficit de 54,77 de miliarde de lei. Mai mult de jumătate din acesta este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de pandemia de coronavirus.

Unde a ajuns deficitul bugetar în România în acest an

Mărirea deficitului bugetar ale primelor 8 luni ale anului 2020, în comparație cu cel din perioada similară a anului precedent, este explicată pe partea de venituri, de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – august din cauza crizei generată de pandemie, precum și ca urmare a amânării plăților unor obligații fiscale către agenții economici pe perioada crizei (14,4 miliarde de lei), de creșterea restituirilor de TVA cu 2,8 miliarde, față de nivelul aferent a perioadei ianuarie – august 2019, pentru susținerea  lichidității în sectorul privat, precum și bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde de lei.

Totodată, la partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor, s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 5,1 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut, precum și plăți cu caracter excepțional generate de pandemia de coronavirus de aproximativ 8,n62 de miliarde de lei. 31,17 miliarde de lei (2,95% din PIB) au fost lăsați în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Clădire Ministerul FinanțelorUnde a ajuns deficitul bugetar în România anul acesta. Cât de jos putem ajunge

Veniturile bugetului

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 201,32 miliarde de lei în primele opt luni ale anului curent, în scădere cu 1,4% față de nivelul încasat în perioada similară a anului precedent.

Veniturile bugetului au înregistrat o scădere de 0,23 puncte procentuale (an/an), cauzată mai ales de contracția încasărilor nete din TVA. Cu privire la evoluția lunară, dinamica veniturilor totale a revenit în luna august în teritoriul pozitiv (8,8% an/an), fiind determinată de avansul veniturilor nefiscale și al celor din fonduri europene.

Încasările din impozitul pe salarii și venit

Potrivit Economica.net, acestea au înregistrat 16,23 miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2020, consemnând o creștere de 5,3% (an/an). Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul aferent Declarației unice, cu 29% mai mari față de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Deasemenea, evoluția veniturilor din sursa aceasta a fost susținută și de sporul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii și dividende, de 42,3%, respectiv 10,8%.

 

The post Cât de jos putem ajunge?! Unde a ajuns deficitul bugetar în România în acest an appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă