Cât de gravă este intenția lui Marcel Ciolacu de "a umbla" la PNRR: "Simpla anunțare a ideii va bloca complet pre-finanțarea"

3 săptămâni in urmă 25

Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 14:23

169 citiri

Liderul PSD Marcel Ciolacu s-a exprimat public în seara zilei de marți, 9 noiembrie, în favoarea modificării unor capitole negociate deja de România în privința Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În opinia șefului PSD, faptul că proiectul României a fost deja aprobat de către Comisia Europeană nu înseamnă că modul în care vor fi cheltuiți cei 29,2 miliarde de euro nu ar putea fi renegociat.

„Vă spun că vom negocia anumite capitole din PNRR (n.r. - acțiunea ar urma să fie făcută de alianța de guvernare). La Comisia Europeană există această posibilitate - între șase luni și un an an se pot renegocia unele lucruri. Vom demonstra ce este sustenabil și ce nu; la ce ne angajăm sau la ce nu ne angajăm”, a declarat Marcel Ciolacu în timpul unei intervenții la postul Romania TV.

Liderul PSD a mai spus în aceeași instanță că motivul pentru care noul guvern va trece la renegocierea PNRR ține de faptul că el nu poate să-și asume "tot ce a făcut USR în acest guvern".

Europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru, unul dintre negociatorii care au asigurat succesul aprobării proiectului PNRR, prezintă "6 motive pentru care PNRR-ul trebuie să rămână așa cum e":

"Domnul Ciolacu ne anunță că vrea să renegocieze PNRR-ul și că există această posibilitate la Comisia Europeană. Am un deja-vu în ceea ce privește modul în care PSD reușește să dinamiteze oportunitățile la nivel european. Așa ceva nu rămâne fără consecințe, așa că iată ce ar însemna modificarea PNRR-ului:

1. Articolul 21 al Regulamentului oferă informații pe care domnul Ciolacu uită să le menționeze: modificarea parțială sau totală a unui plan trebuie să vină cu motive obiective pentru care este necesară. Adică nu pentru că așa are chef domnul Ciolacu, ci pentru că poate explica, cu date, indicatori, tehnic, de ce nu se pot realiza anumite ținte și jaloane. Și nu, explicația nu poate fi că s-a schimbat guvernul și avem alte priorități politice, ci pentru că există factori obiectivi care împiedică realizarea acestora. Comisia nu va accepta niciodată modificarea unui PNRR pe motivele politice invocate de domnul Ciolacu.

2. O nouă premieră la nivel european pentru România: prima țară din Uniunea Europeană care, la nici o lună după ce i-a fost aprobat planul, vrea să îl modifice. Ne pierdem credibilitatea, reputația, nu oferim un mediu stabil pentru investiții.

3. O nouă ocazie pentru ca Guvernul României să intre în penibil: PNL se va face de râs la nivel european dacă vine cu PSD să spună că nu îi place planul, după ce cu doar câteva luni în urmă a venit cu USR să spună că susține acest plan.

4. Simpla anunțare a ideii că dorim modificarea planului va bloca complet pre-finanțarea, adică prima tranșă de bani pe care urma să o primim curând. Comisia Europeană nu ne va aloca bani când află că nu știm ce vrem să facem cu ei. Practic, producem o catastrofă în bugetul național.

5. PNRR este o foaie de parcurs care creează oportunități economice și o predictibilitate financiară atât de necesară pentru investiții. Investiții publice, dar și private. Asumarea clară a unui calendar de reforme ne asigura stabilitate, iar în contextul în care revenim în incoerență și abandonăm angajamentele, ratingul de țară va fi evaluat în mod negativ, iar mediul de afaceri își va retrage proiectele din cauza instabilității generate de deciziile politice.

6. De asemenea, orice modificare a PNRR nu se realizează doar bătând din palme, ci trebuie să treacă prin procesul de analiză a Comisiei, de aprobare a Comisiei, apoi de validare a Consiliului UE. Suntem deja la final de 2021, acești bani ne sunt disponibili doar până în iunie 2026. Pierdem timp și pierdem șansa de a reforma România. După cum ați văzut, elaborarea, negocierea și adoptarea PNRR-ului nu a fost un proces ușor. Ar fi o sinucidere politică pentru viitorul României să reîncepem un proces care ne duce din ce în ce mai departe de șansa reală de progres", scrie Dragoș Pîslaru pe Facebook.

Citeste si:

 PNRR

Politica are numeroase situații în care se aplică teoria jocurilor (game theory). Campaniile electorale, dar și formarea coalițiilor/ guvernarea sunt ocazii în care strategii partidelor pot...

Cîțu anunță că PNL va face propria propunere de premier. Liberalii refuză să cedeze ministerul Finanțelor

Premierul interimar Florin Cîţu susţine că Partidul Naţional Liberal va face propria propunere de premier, dar că desemnarea prim-ministrului îi aparţine preşedintelui Klaus Iohannis....

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă