Cat de dura e lupta pentru clienti in industria IT. Acuzatii de concurenta neloiala intre doua firme din Cluj

1 lună in urmă 28

Judecatorii Tribunalului Cluj au fost chemati sa transeze un litigiu cu acuzatii de concurenta neloiala intre doua firme locale din domeniul IT. Magistratii si-au declinat competenta in favoarea Tribunalului Comercial. Dosarul scoate la iveala batalia pentru clienti din industrie.

Printr-un proces deschis la Tribunalul Cluj in octombrie 2020, o firma clujeana din domeniul IT a dat in judecata doi fosti angajati si firma pe care acestia au infiintat-o, cerandu-le judecatorilor sa ii oblige pe fostii salariati si societatea pe care acestia au infiintat-o "la incetarea si interzicerea pe viitor a practicilor de concurenta neloiala de deturnare a clientelei si a utilizarii neautorizate a secretelor comerciale apartinand reclamantei".

Clienti pierduti dupa vanzarea companiei

Concret, prin procesul deschis la Tribunalul Cluj, firma reclamanta a aratat ca activeaza in domeniul IT, cu precadere in domeniul serviciilor de administrare si gazduire a paganilor WEB, de rezervare a numelui de domeniu si de prelucrare a datelor informatice pentru protectia si securitatea website-urilor, fiind recunoscuta in Romania, in special pe piata din Cluj-Napoca.

Compania IT a aratat ca a ajuns sa aiba clienti fideli, care i-au fost alaturi mai mult de 10 ani. In iulie 2019, compania a fost cumparata de o firma detinuta la randul ei de catre o mare companie de profil din Polonia si de catre un antreprenor roman.

La scurt timp dupa tranzactie a fost schimbat si administratorul firmei, iar noul administrator a observant "un comportament extrem de diferit al unor clienti" care, desi erau clienti vechi, au renuntat brusc la serviciile firmei, in special la cele de administrare si gazduire a paginilor web.

Clientii au parasit firma fara a oferi vreo justificare in acest sens. Contactati in unele cazuri, clientii au invocate motive nereale. "Comportamentul acestor clienti s-a dovedit a fi cu atat mai neobisnuit cu cat, in cazul multora, serviciile erau deja platite in avans pana la inceputul 2021 si chiar si pentru o parte din anul 2021", a aratat firma in proces.

Racolati de fosti angajati ai reclamantei

In urma discutiei cu unul dintre clientii care a reziliat contractul, noua conducere a firmei IT avea sa afle ca salariati ai firmei i-au avertizat pe clienti ca, odata cu achizitionarea firmei de catre noua companie, "tarifele prevazute in contractele aflate in derulare se vor majora semnificativ, oferindu-li-se ca alternativa serviciile altei societati in domeniu".

Pornind de la aceasta informatie, compania care si-a pierdut clientii a inceput sa "sape", constatand ca peste 170 de nume de domenii au fost mutate, incepand cu luna februarie 2020, pe platform unei firme nou-infiintate, despre care nu stia nimic, cu toate ca isi stia foarte bine concurenta.

Mergand in continuare pe fir, compania a constatat ca firma a fost infiintata in octombrie 2019 de catre doi fosti angajati, dintre care unul era inca angajat al sau la momentul infiintarii noii firme.

Fostii angajati acuzati ca au folosit secrete comerciale

In proces, firma care i-a dat in judecata pe fostii angajati sustine ca acestia aveau acces la informatii confidentiale despre clienti, asumandu-si obligatia de confidentialitate. Cu toate acestea, a mai aratat firma reclamanta, fostii angajati i-au deturnat clientii catre firma lor "prin utilizarea neautorizata a secretelor comerciale".

"Practic, paratii s-au folosit de toate informatiile si datele pe care reclamanta le-a colectat in timp in legatura cu proprii clienti, date cum ar fi cele de identificare, date de contact, tarifele pe care le-au achitat in timp, pachetele de servicii accesate, toate aceste informatii fiind secrete comerciale, cu o valoare economica importanta pentru reclamanta, de altfel cea mai importanta componenta a fondului de comert al reclamantei", a mai aratat firma care se considera tradata, in proces.

Apararea IT-istilor dati in judecata

Fostii angajati ai firmei reclamante, au aratat ca firma pe care au infiintat-o "a intreprins campanii publicitare in vederea promovarii activitatii", iar pe fondul unei noi administrari si organizari a societatii reclamante, numerosi clienti au luat legatura cu ei, in vederea furnizarii serviciilor de web hosting.

IT-istii au mai aratat ca firma lor a fost contactata de catre fostii clienti ai reclamantei din cauza "managementului si serviciilor defectuoase pe care reclamanta le furnizeaza".
Paratii au mai acuzat firma reclamanta de lipsa de interes cu privire la proprii angajati, o dovada in acest sens fiind faptul ca firma "nici macar nu avea cunostinta" de faptul ca o persoana a fost angajata a societatii. "Prezentul demers are astfel un caracter tendentios", au mai aratat IT-istii dati in judecata.

Tribunalul Cluj si-a declinat competenta in favoarea unui tribunal specializat, astfel ca litigiul va ajunge la Tribunalului Specializat Cluj.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă