Cât costă funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Estimările făcute de britanici

1 săptămână in urmă 8


Guvernul britanic nu a dezvăluit suma exact pe care o va cheltui pentru cele 10 zile de funeralii, dar o estimare făcută de presă arată că britanicii vor cheltui circa 6 milioane de euro, relatează publicația News Corp.


Evenimentul va fi una din cele mai mari adunări de politicieni și membri ai caselor regale pe care Marea Britanie a văzut-o în ultimele decenii.


Ultimele funeralii de stat din Marea Britanie au fost cele ale fostului prim-ministru Winston Churchill, în 1965, dar în ultimii ani au avut loc alte înmormântări care oferă o perspectivă asupra costurilor finale. Spre exemplu, funeralii din 2002 ale Reginei Mamă Elisabeta au costat circa 6,1 milioane de euro, iar cele ale Prințesei Diana sunt estimate la 5,7 milioane de euro.


Costurile au fost mult mai mici în cazul funeraliilor Prințului Philip de anul trecut, întrucât ceremonia a fost una privată cu doar 30 de invitați pentru a respecta protocolul Covid.


Familia Regală britanică primește finanțare guvernamentală numită „subvenție suverană” pentru a sprijini îndatoririle regale „cum ar fi recepțiile și petrecerile” și pentru a acoperi „costurile de funcționare”, care includ călătoriile și întreținerea clădirilor. În exercițiul bugetar 2020/21, monarhia a primit un grant suveran de 86 de milioane de lire sterline (circa 98 milioane de euro).


Cu toate acestea, costurile generale privind securitatea, protecția poliției metropolitane pentru evenimente și costurile logistice ale administrației locale, cum ar fi închiderea drumurilor, nu sunt acoperite de grant și sunt plătite de guvern.


De ce a fost aleasă Westminster Abbey?


Nu au mai fost ținute funeralii regale la Westminster Abbey din 1760 de la moartea Regelui George al II-lea, dar tradiția ca acestea să fie organizate la St George's Chapel din Windsor a fost schimbată acum pentru a simboliza importanței Westminster Abbey în viața Reginei Elisabeta a II-a. Aici a fost încoronată și aici s-a căsătorit cu Philip.


Catedrala Westminster Abbey din Londra Foto: 123rf

Catedrala gotică are mai bine de 1.000 de ani și a găzduit nenumărate momente istorice semnificative – cel mai recent, nunta Prințului William și Kate Middleton și înmormântările Reginei Mame în 2002 și a Prințesei Diana în 1997.


Ea are capacitatea de a găzdui 2.200 de persoane, un număr care ar putea fi atins rapid pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.


Cele mai costisitoare înmormântări


Potrivit sursei citate, una dintre cele mai costisitoare înmormântări a fost cea a fostului președinte american Ronald Reagan din 2004. Prețul a fost estimat al 400 de milioane de dolari. De asemenea, potrivit Yahoo Finance, SUA au plătit 500 de milioane de euro, în 2018, pentru înmormântarea lui George H.W. Bush.


În Europa, funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea din 2005, conclavul, alegerile și inaugurarea Papei Benedict au fost estimate la 8,9 milioane de euro.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă