Cât a ajuns să coste peștele în piețele din România. Va fi consumat în Postul Crăciunului

1 săptămână in urmă 15

Cât costă peștele în piețele din România? Acesta este des consumat în Postul Crăciunului. Cât trebuie să scoată românii din buzunare pentru carnea permisă în acestă perioadă?

Românii constumă mai mult pește în Postul Crăciunului: cât costă acesta?

Postul Crăciunului i-a trimis pe mulți la piețe sau supermarket-uri în căutarea peștelui dorit. Oamenii au făcut cozi la precupeți pentru prima dezlegare la pește din această perioadă. Forfota a fost prezentă în toate piețele și ulterior în bucătăriile românilor.

Majoritatea nu au ales un singur soi, ci au cumpărat din toate câte puțin. Mulți s-au îndreptat către: biban, somn, crap sau sturioni sau păstrăv. De asemenea, în restaurante s-a gătit intens pește în cursul zilei de duminică cu rețete tradiționale, dar și mai prețioase, aromatizate cu ierburi și vinuri fine.

Numai în primele ore ale primei zi de post au fost vândute aproape 300 de kilograme de crap, caras, somn și sturioni. Prețurile au pornit de la 35 de lei kilogramul la bibanul de mare, 33 de lei somnul, 25 de lei crapul și 14 lei carasul.

Cum să prepari corect un biban?

Un somn care are șapte kilograme costă 224 de lei și poate să fie vedeta în câteva feluri de mâncare precum o ciorbă de pește și felul doi un pește la cuptor sau plachie ori prăjit cu mujdei și mămăligă. Bibanul la cuptor este gata într-o jumătate de oră, e simplu și nici nu are nevoie de multă pregătire.

Este de ajuns să îl pui la preparat alături de salvie, cimbrișor, rozmarin, 3 căței de usturoi, ulei de măsline și vin roze, ulterior să-l lași să se coacă în voie și să împrumute toate aromele de care ai nevoie.

Ce opțiuni se găsesc în restaurante?

Reporter: Ce veți pregăti?
Client: Bineînțeles, ciorbă de pește lipovenească și la tigaie prăjit, mujdei de usturoi.
Sorin Petcu, bucătar șef: Au, ce dolofan e! Un biban de mare la cuptor, o salată de citrice, puțin ulei de măsline și sucul ăsta de la citrice turnat deasupra.

Maria Roman, proprietară păstrăvărie: Avem păstrăv proaspăt la 29 lei kg, la fața locului, la bazin. Facem livrări la domiciliu, eviscerat, pastă de păstrăv proaspătă, icre
Marius Stan, bucătar: Cu pieliță crocantă, moale pe interior, cu salată de valeriană, roșii cherry și icrele pe care le colectăm chiar noi de aici și sos de unt, cu lămâie și usturoi.
Nina Rus, bucătar: Sarmalele noastre conțin ceapă, orez, puțin cimbru, sare, piper, orez și bineînțeles carne de păstrăv afumat. (Sursa: știrileprotv.ro)

The post Cât a ajuns să coste peștele în piețele din România. Va fi consumat în Postul Crăciunului appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă