Casa Albă: Statele Unite nu sunt implicate în accidetul de la centrul nuclear din Natanz

1 lună in urmă 19

Casa Albă a declarat luni că Statele Unite ale Americii nu sunt implicate în ceea ce Iranul califică a fi un act de sabotaj la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, potrivit AFP şi Reuters.

“SUA nu sunt implicate în niciun fel”, a insistat Jen Psaki, Directorul de Comunicare al Casei Albe, într-o conferinţă de presă. “Nu avem nimic de adăugat la speculaţiile asupra cauzelor sau consecinţelor” acestui presupus atac, a afirmat ea, potrivit Agerpres.

Teheranul a acuzat luni Israelul de sabotarea acestui centru nuclear şi a promis să se răzbune şi să-şi intensifice activităţile atomice, în timp ce eforturi diplomatice sunt în curs pentru a repune pe un făgaş normal funcţionarea acordului internaţional asupra programului nuclear iranian.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a afirmat că discuţiile indirecte pe acest subiect nu ar trebui să fie afectate de respectivul incident.

"Ne concentrăm desigur asupra căii diplomatice. Nu am primit nicio informaţie care să releve că participarea la discuţiile preconizate pentru miercuri s-a schimbat", a spus Psaki.

Uniunea Europeană şi Rusia, implicate în aceste eforturi diplomatice, şi-au exprimat speranţa ca "incidentul" de la Natanz să nu le fi afectat demersurile.

La peste 24 de ore de la cele întâmplate, circumstanţele atacului, modul său de operare şi dimensiunea daunelor cauzate sunt încă neclare. Duminică, responsabili de la Teheran au declarat că s-a produs o "pană de curent" de origine suspectă la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, unul dintre principalele centre ale programului nuclear al Iranului, unde cu o zi înainte au fost lansate noi cascade de centrifuge interzise de acordul nuclear iranian din 2015.

Editor : I.C

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă