Casa Albă îi dă replica lui Vladimir Putin: Sigura „agresiune” este „retorica belicoasă a președintelui Rusiei”

3 săptămâni in urmă 39

Casa Albă a respins acuzaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că este un promotor al tensiunilor cu Ucraina, şi a subliniat că „singura agresiune” pe care o remarcă este „retorica belicoasă” a liderului de la Kremlin şi creşterea prezenţei militare ruse la frontieră.

Purtătoarea de cuvânt a luiJoe Biden, Jen Psaki, nu a dorit să confirme că negocierile privind această criză vor începe în ianuarie la Geneva, aşa cum a anunţat Putin în conferinţa de presă anuală susţinută joi. Psaki a recunoscut totuşi că aceasta este intenţia, dar a cerut răbdare până când se stabilesc toate detaliile, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Ei bine, faptele sunt o chestie simpatică, iar faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a spus Psaki în conferinţa de presă zilnică de la Casa Albă.

În conferinţa sa de presă anuală, Putin a cerut garanţii imediate de securitate din partea SUA şi a NATO pentru a reduce tensiunea cu Ucraina, pe care a acuzat-o că pregăteşte o nouă ofensivă în Donbas, acuzaţie negată însă de Kiev.

„Declaraţia preşedintelui Rusiei privind presupusa pregătire a unei operaţiuni militare ucrainene în Donbas nu corespunde realităţii”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, citat de agenţia UNIAN. Nikolenko a adăugat că autorităţile de la Kiev „aspiră exclusiv la pace”.

În ceea ce priveşte comentariile făcute de Putin la adresa NATO, pe care a acuzat-o că „a înşelat” Rusia cu cinci valuri de extindere de la Războiul Rece şi până în prezent, Psaki a amintit că această organizaţie este „o alianţă defensivă, nu una agresivă” şi că „nu există nicio dovadă care să sugereze contrariul”, atât în ceea ce priveşte NATO, cât şi SUA.

Editor : M.B.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă