Cartof mov – cum se gătește și ce beneficii are pentru sănătate

2 luni in urmă 4


Cartoful mov a devenit tot mai apreciat în ultimii ani, atât datorită culorii sale deosebite, cât și pentru beneficiile pe care deja renumitul cartof mov le are asupra sănătății.


Originar din Peru, cartoful mov este tot mai frecvent folosit în restaurantele din întreaga lume. Pe lângă aspectul său inedit, acesta a fost declarat cea mai sănătoasă legumă din lume. Totuși, chiar dacă este bogat în nutrienți importanți, nu sunt studii de specialitate care să dovedească titulatura pe care acesta a dobândit-o.


Despre cultura de cartof mov


În ultimii ani, culturile de cartofi mov au devenit tot mai frecvente în România. Motivul pentru care tot mai mulți agricultori preferă să cultive cartoful mov este profitabilitatea acestor culturi.


Cultură de cartof mov

Pe lângă faptul că soiurile de cartof mov nu necesită condiții speciale de cultivare, prețul de vânzare al cartofilor mov este semnificativ mai mare decât în cazul cartofilor obișnuiți. Un kilogram de cartofi mov se vinde în magazine cu prețuri ce pornesc de la 6-8 lei kilogramul și pot depăși chiar și 10 lei. Aceleași prețuri sunt valabile și pentru cartofii mov de sămânță, cei care se folosesc pentru plantare.


Acest tip de cartof se plantează în primăvară, începând din a doua jumătate a lunii martie. Locul de plantare trebuie să fie unul parțial însorit. Lucrările necesare unei astfel de culturi se pot face în mod mecanizat sau manual, în funcție de suprafață cultivată. Foarte importantă pentru culturile de cartof mov este udarea. Spre deosebire de cartofii obișnuiți, cei mov au nevoie de mai multă umiditate, altfel nu se dezvoltă.


Cartof mov- compoziție


Cartofii mov sunt bogați în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. În schimb cartoful mov, față de cel obișnuit, este mult mai bogat în antioxidanți.


Trei cartofi mov de mărime medie au aproximativ 200 de calorii, 43 de grame de carbohidrați, 3 grame de fibre și 6 grame de proteine. Aceeași porție îndeplinește 90% din valoarea zilnică pentru vitamina C și 10% din valoarea zilnică pentru fier. Cartoful mov nu conține grăsimi.


Culoarea mov a acestui soi de cartofi este dată este dată de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanți puternici cu multiple beneficii pentru sănătate.


Ce beneficii au cartofii mov


Spre deosebire de cartofii albi, cei mov conțin de 4 ori mai mulți antioxidanți. Tocmai din acest motiv și beneficiile acestor cartofi pentru sănătate sunt însemnate. Cartofii mov sunt plini de antociani, care sunt un tip de antioxidant care s-a dovedit a reduce riscul mai multor boli cronice. Un studiu din 2015 a constatat că soiul de cartof mov are în medie 16 până la 57 mg de antocianine la 100 g și că puterea lor antioxidantă este comparabilă cu cea a varzei de Bruxelles sau a spanacului.


Cartoful mov are numeroase beneficii pentru sănătate

Întărirea sistemului imunitar


Datorită antioxidanților puternici, cartofii mov ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și pot proteja celulele de eventuale afecțiuni cauzate de radicalii liberi.


Mențin elasticitatea pielii


De asemenea, cartoful mov ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la menținerea strălucirii și elasticității pielii.


Previn apariția tumorilor


De asemenea, studiile arată că, tot datorită conținutului ridicat de antioxidanți puternici, cartofii movi protejează organismul uman de tumori.


Cartoful mov ajută la scăderea tensiunii arteriale


Unul dintre beneficiile cartofilor mov pentru sănătate este acela că ajută la scăderea tensiunii arteriale. Studiile recente au arătat că tensiunea arterială a persoanelor care au consumat cartofi mov (gătiți la aburi, fierți sau la cuptor) de două ori pe zi, timp de 1 lună, a scăzut.


Cum se gătesc cartofii mov


Cartoful mov are această culoare atât la coajă cât și în interior. Este indicat să se aleagă pentru gătit cartof mov fără urme de lovituri sau cu pete ce indică un produs vechi ori stricat.


Cartoful violet se consumă la fel ca și celelalte specii de cartof. Poate fi fiert sau copt, făcut sub formă de piure sau tăiat în salate pentru un aspect deosebit. În plus, datorită gustului dulceag și al culorii sale, cartoful violet se folosește și pentru tarte sau alte deserturi.


Cum se gătește cartoful mov

Pentru a păstra cât mai multe dintre substanțele nutritive ale cartofului mov, se recomandă fierberea sau coacerea cartofului în coajă, aceasta urmând a fi înlăturată la final.


Ideali în curele de slăbire


Dat fiind faptul că nu conține grăsimi, cartofii mov sau violet pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire. În plus, antioxidanții ajută la diminuarea stratului adipos.


Cartof mov contraindicații


Consumul de cartof mov nu are contraindicații pentru persoanele sănătoase, ba dimpotrivă, are numeroase beneficii. Totuși, persoanele cu diferite afecțiunii este bine să consume cartofii mov cu moderație, pentru că au un conținut semnificativ de potasiu. Potrivit studiilor, consumul de alimente bogate în potasiu este contraindicat persoanelor care suferă de afecțiuni ale sistemului renal, aritmie cardiacă, tahicardie sau insuficiență cardiacă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă