Care sunt diferențele și asemănările între vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

1 lună in urmă 22


În perioada următoare, în România vor fi disponibile două vaccinuri împotriva COVID-19. Unul este Pfizer BioNTech, cu care s-a început, de altfel, campania de vaccinare a cadrelor medicale, iar cel de-al doilea va fi Moderna, recent aprobat la nivelul UE.


Cele două variante de vaccin sunt foarte asemănătoare, dar au și o serie de diferențe, se arată într-un comunicat emis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.


Întrucât cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție, specialiștii precizează că în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.


Iată ce trebuie să știm despre cele două vaccinuri.Ambele se bazează pe aceeași tehnologie, ARN mesager


Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.


Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARNul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.


Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.


Eficacitatea este aproximativ aceeași


Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.


Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.


Diferență de doi ani la vârsta minimă de vaccinare


Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.


Studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității


Milioane de femei din întreaga lume vor să afle dacă aceste vaccinuri anti SARS CoV-2 influențează fertilitatea lor sau a soților, dacă administrarea lui duce la un risc mai mare de malformații ale viitorului bebeluș sau dacă se poate administra pe parcursul sarcinii sau alăptarii. 


”Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea”, susține Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.


Conform EMA, arată specialiștii, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea.


În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale, preciază organismul coordonat de medicul Valeriu Gheorghiță.


Ambele vaccinuri necesită două administrări. Rapelul BioNTech Pfizer se face mai devreme


Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru BioNTech Pfizer (Comirnaty) rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.


Reacțiile adverse sunt similare


Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, menționează specialiștii, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.


Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.


Cum se distribuie?


Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției).


Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce BioNTech Pfizer (Comirnaty) trebuie stocat la -80°C.


După decongelare, Comirnaty este stabil cinci zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.


Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze.


Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă