Care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne și cum au au fost stabilite

2 luni in urm─â 19

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascina╚Ťi de construc╚Ťiile impun─âtoare. Timp de sute de ani civiliza╚Ťiile din ├«ntreaga lume au construit cet─â╚Ťi, situri, monumente ╚Öi alte structuri care ╚Öi ├«n zilele noastre st├órnesc uimire.

Odat─â cu trecerea timpului, din cauza cutremurelor, incendiilor, inunda╚Ťiilor ╚Öi altor mari catastrofe naturale, aceste structuri au devenit ni╚Öte ruine sau au fost complet distruse.

Din fericire, în ultimii ani, câteva dintre aceste structuri au fost selectate ca fiind cele 7 minuni ale lumii moderne.

Cele 7 minuni ale lumii antice

├Än Antichitate, poe╚Ťii greci Antipater din Sidon ╚Öi Philon din Bizan╚Ť au realizat un top al celor mai frumoase ╚Öi impun─âtoare cl─âdiri ale acelor vremuri.

Astfel, au apărut cele 7 mari minuni ale lumii antice, și anume: Marea Piramidă din Gizeh (Piramida lui Kheops), Templul din Efes, Farul din Alexandria, Mausoleul din Halicarnassos, Colosul din Rhodos, Grădinile suspendate din Babilon și Statuia lui Zeus din Olympia.

Localizat─â ├«n Egipt, ├«n apropiere de Cairo, Piramida lui Kheops a fost singura din aceste structuri impun─âtoare care a supravie╚Ťuit ╚Öi poate fi vizitat─â ╚Öi ├«n prezent. Celelalte minuni au fost complet distruse de cataclismele naturale.

De asemenea, Marea Piramid─â din Gizeh este cea mai veche dintre toate minunile lumii antice ╚Öi, timp de 3.800 de ani, a fost ╚Öi cea mai ├«nalt─â construc╚Ťie antic─â din lume.

Cele 7 minuni ale lumii moderne

Noile minuni ale lumii sunt: Marele Zid Chinezesc (China), Colosseumul de la Roma (Italia), Obiectivul arheologic de la Petra (Iordania), Palatul Taj Mahal (India), Statuia lui Iisus M├óntuitorul de la Rio de Janeiro (Brazilia), Ruinele inca╚Öe de la Machu Picchu (Peru) ╚Öi Piramida Chich├ęn Itz├í (Mexic).

De asemenea, pe listă a fost adăugată și Marea Piramidă din Gizeh, care a primit statutul onorific.

Marele Zid Chinezesc

A fost construit timp de 1800 de ani, din 220 ├«.Hr. p├ón─â ├«n 1644 d.Hr. de mai mul╚Ťi ├«mp─âra╚Ťi ╚Öi dinastii cu scopul de a proteja ├«mpotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei, precum ╚Öi a turcilor ╚Öi mongolilor.

Marele Zid Chinezesc are o lungime de 6.700 de kilometri, este construit din piatr─â ╚Öi p─âm├ónt, iar ├«n─âl╚Ťimea medie a este de opt metri. Zidul este realizat din mai multe ziduri suprapuse unul peste altul, iar lungimea combinat─â a acestora este de 21.196 de kilometri.

Cea mai bine conservat─â por╚Ťiune a zidului se desf─â╚Öoar─â de la est la vest, din provincia Liaoning p├ón─â ├«n provinci Gansu. Zidul a fost inclus ├«n Patrimoniul UNESCO ├«n anul 1987.

Marele Zid ChinezescMarele Zid Chinezesc

Colosseumul din Roma

Cunoscut ├«n trecut ╚Öi sub numele de Amfiteatrul Flavian, dup─â numele familiei ├«mp─âratului Vesapsian, Colosseumul este singura construc╚Ťie european─â inclus─â pe lista celor 7 minuni ale lumii moderne.

Construc╚Ťia amfiteatrului din capitala Romei a fost ini╚Ťiat─â ├«n anul 72 d.Hr. de c─âtre ├«mp─âratul Vespasian ╚Öi a fost finalizat─â ├«n anul 80 d.Hr. de c─âtre succesorul acestuia, Titus. Domi╚Ťian, un alt ├«mp─ârat al dinastiei flaviene, a adus ulterior unele modific─âri Colosseumului.┬á

├Än trecut, ├«n Coloseum aveau loc b─ât─âlii ├«ntre gladiatori, ├«ntre oameni ╚Öi animale, precum ╚Öi execu╚Ťii publice, timp de patru secole.┬á

Daunele provocate de cutremure și exploatarea materialelor Colosseumului au făcut ca actuala structură să reprezinte doar o treime din structura originală. Chiar și așa, astăzi este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Europa.

Colosseumul din RomaColosseumul din Roma

Obiectivul arheologic de la Petra

Poreclit Ora╚Öul Trandafirilor datorit─â culorii ro╚Öiatice a pietrei ├«n care este sculptat, ora╚Öul Petra este cea mai de pre╚Ť comoar─â a Iordaniei.

A fost construit de nabatieni, o popula╚Ťie arab─â care a tr─âit ├«n valea Wadi Musa mai bine de 400 de ani p├ón─â s─â fie cuceri╚Ťi de Imperiul Roman, ├«n anul 106 d.Hr.

Descris de UNESCO drept ÔÇ×una dintre cele mai pre╚Ťioase propriet─â╚Ťi culturale ale patrimoniului cultural al omuluiÔÇŁ, Petra are o imens─â valoare arheologic─â, istoric─â ╚Öi arhitectural─â.

├Än ultimii ani, num─âprul turi╚Ötilor care viziteaz─â Petra a sc─âzut din cauza instabilit─â╚Ťii politice din Orientul Mijlociu.

Orașul Petra din IordaniaOrașul Petra din Iordania

Palatul Taj Mahal

Denumit și Palatul lui Taj, templul de la Taj Mahal se află în orașul istoric Agra, fiind cel mai grandios monument de pe teritoriul Indiei.

Palatul este renumit at├ót pentru valoarea sa istoric─â, c├ót ╚Öi pentru povestea de iubire dintre ├«mp─âratul moghul Khurram, supranumit Shah Jahan, ╚Öi so╚Ťia acestuia Mumtaz Mahal.

Se spune c─â ├«mp─âratul ╚Öi-a iubit so╚Ťia at├ót de mult ├«nc├ót a construit Taj Mahal dup─â moartea ei ca o dovad─â a iubirii sale. Templul ad─âposte╚Öte morm├óntul lui Mumtaz Mahal.

A fost nevoie de aproximativ 20.000 de muncitori și de 16 ani pentru a ridica palatul Taj Mahal, care a fost finalizat în anul 1648.

Palatul este decorat cu turcoaze din Tibet, agate din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia și perle din Oceanul Indian.

Legenda spune că, după finalizarea lucrărilor, împăratul Khurram a ordonat ca arhitectului principal, turcul  Ustad Isa, să-i fie tăiată mâna dreaptă pentru ca acesta să nu mai poată proiecta vreodată un palat precum Taj Mahal.

Palatul Taj Mahal din IndiaPalatul Taj Mahal din India

Statuia lui Iisus Mântuitorul de la Rio de Janeiro

Faimoasa ╚Öi impun─âtoarea statuie are o ├«n─âl╚Ťime de 38 de metri cu tot cu soclu ╚Öi este situat─â deasupra ora╚Öului Rio de Janeiro, pe Muntele Corcovado, la o altitudine de 710 metri

Inaugurată în anul 1931, statuia a fost comandată de Biserica Catolică la începutul secolului al XX-lea, într-o perioadă în care peste 90% dintre brazilieni erau catolici.

Monumentul, care ├«n limba portughez─â este dnumit ÔÇ×Cristo RedentorÔÇŁ, c├ónt─âre╚Öte 1.145 de tone, iar anvergura bra╚Ťelor lui Iisus M├óntuitorul m─âsoar─â 28 de metri. De aceea, statuia a fost realizat─â din beton armat, fiind considerat─â cea mai mare sculptur─â Art Deco din lume.

Primele schi╚Ťe au fost realizate de Carlos Oswald, care╚Ösi l-a imaginat pe Iisus Hristos purt├ónd o cruce ╚Öi ╚Ťin├ónd un glob, st├ónd pe un piedestal ce simboliza lumea.

Statuia a fost realizat─â de sculptorul francez Paul Landowski, ├«n timp ce chipul lui Iisus a fost sculptat de rom├ónul Gheorghe Leonida. Costul total al monumentului a fost de 250.000 de dolari, bani str├ón╚Öi din dona╚Ťiile brazilienilor ╚Öi a cet─â╚Ťenilor din ╚Ť─ârile vecine.

Statuia lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro, BraziliaStatuia lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia

Ruinele incașe de la Machu Picchu

Ruinele inca╚Öe sunt situate ├«n regiunea Cusco din districtul Machupicchu (Peru), pe versantul estic al Mun╚Ťilor Anzi, la o altitudine de 2.430 de metri.

Majoritatea arheologilor sunt de părere că Machu Picchu a fost construit ca moșie de împăratul incaș Pachacuti Inca Yupanqui, în jurul anului 1450.

Adesea denumit ├«n mod eronat ÔÇ×Ora╚Öul pierdut al inca╚ÖilorÔÇŁ, este cea mai familiar─â icoan─â a civiliza╚Ťiei inca╚Öe.

Situl s-a dezvoltat ca oraș, dar a fost abandonat un secol mai târziu, în anul 1532, când a fost cucerit de spanioli. Orașul a rămas în mare parte necunoscut pentru restul lumii până la descoperirea sa de către exploratorul american Hiram Bingham.

O teorie mai nouă sugerează faptul că Machu Picchu ar fi putut fi etapa finală a unui vechi traseu de pelerinaj al poporului incaș.

Arhitectura a fost integrat─â ├«n terenul natural, zidurile ╚Öi terasele sale lustruite ├«n st├ónc─â. Cele trei structuri principale ale sale sunt Intihuatana, Templul Soarelui ╚Öi Camera celor Trei Ferestre. Majoritatea cl─âdirilor periferice au fost reconstruite pentru a le oferi turi╚Ötilor o idee mai bun─â despre cum au ap─ârut ini╚Ťial.

Ast─âzi, la ruinele de la Machu Picchu se ajunge fie prin drume╚Ťii pe traseul inca╚Ö din Mun╚Ťii Anzi, fie cu trenul. Pentru a conserva mai bine ruinele, guvernul peruvian a limitat accesul turi╚Ötilor ├«n sit.

Machu PicchuMachu Picchu

Piramida Chich├ęn Itz├í

Situat ├«n Peninsula Yucatan din Mexic, sit-ul arheologic precolumbian Chich├ęn Itz├í este renumit pentru piramida sa masiv─â, p─âstrat─â ├«n mare m─âsur─â, ├«n centrul s─âu.

Se crede c─â Chich├ęn Itz├í a fost unul dintre marile ora╚Öe ale vechii civiliza╚Ťii Maya, care a devenit ├«n cele din urm─â parte a civiliza╚Ťiei Maya-Toltec.

Acesta a ├«nflorit p├ón─â ├«n jurul anului 1200 d.Hr., iar mai t├órziu a aderat la o alian╚Ť─â politic─â cu ora╚Öele Mayap├ín ╚Öi Uxmal.

Templul lui Kukulkan din Chich├ęn Itz├í este o adev─ârat─â minune arheologic─â bazat─â pe astronomia Maya. Are 365 de trepte care semnific─â fiecare zi a anului: pe fiecare dintre cele patru laturi exist─â 91 de trepte, iar platforma din partea superioar─â reprezint─â cea de-a 365-a treapt─â.

Sit-ul g─âzduie╚Öte ╚Öi un observator vechi sofisticat, care prezint─â cuno╚Ötin╚Ťele astronomice avansate excelente pe care le de╚Ťinea poporul Maya. Chich├ęn Itz├í a fost abandonat ├«n anii 1400.

Chich├ęn Itz├í Chich├ęn Itz├í

Cum au fost stabilite cele 7 minuni ale lumii moderne

├Än anul 2000, funda╚Ťia elve╚Ťian─â New7Wonders a luat ini╚Ťiativa de a ├«ntocmi un clasament al noilor 7 minuni ale lumii.

Sarcina nu a fost deloc una ușoară deoarece topul trebuia realizat prin restrângerea unei liste ce cuprindea 200 de monumente din întreaga lume. Unele dintre acestea sunt printre cele mai faimoase repere arhitectonice ale acestor vremuri, fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pentru asta, New7Wonders a realizat un sondaj de popularitate online unde ╚Öi-au putut exprima op╚Ťiunea zeci de milioane de oameni de pretutindeni. ├Än final─â au ajuns 21 de monumente, iar dintre acestea au fost alese, ├«n anul 2007, cele 7 noi minuni ale lumii, care sunt ad─âugiri moderne la vechile ╚Öapte minuni expuse de Philon de Bizan╚Ť ├«n anul 250 ├«.Hr.

Noile minuni ale lumii sunt r─âsp├óndite pe patru continente, fiind printre cele mai vizitate atrac╚Ťii turistice de pe glob.

Cite┼čte Articolul ├Äntreg pe Surs─â