Cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 octombrie. Ce trebuie să știe toți românii

4 luni in urmă 22

Cardul de sănătate devine din nou obligatoriu, începând cu data de 1 octombrie, în cazul serviciilor medicale acordate de medici pacienţilor care se prezintă la cabinet. CNAS a luat această hotărâre ca să aibă o evidenţă mai clară a banilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Societatea Naţională de Medicina Familiei avertizează că încă nu este timpul, pentru că lucrul cu cardul poate atrage înmulțirea numărului de cazuri de coronavirus.

Cardul de sănătate devine obligatoriu, din nou, de la 1 octombrie. Medicii de familie spun că asta va crește numărul infecțiilor cu coronavirus

Cardul de sănătate va fi din nou obligatoriu pentru pacienții care se prezintă la cabinetul medicilor, aceasta fiind o decizie a CNAS pentru a gestiona mai bine fondurile sistemului asigurărilor sociale de sănătate, scrie economica.net.

Astfel, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a criticat dur această decizie şi a atras atenţia că manipularea cardului de sănătate reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical.

Medicii de familie nu sunt de acord cu reintroducerea obligativitatii cardului de sanatateMedicii de familie nu sunt de acord cu reintroducerea obligativitatii cardului de sanatate

Ce va aduce obligativitatea prezentării cardului de sănătate

În plus, „reintroducerea cardului presupune modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV-2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carențe de funcţionare„, arată oficialii SNMF.

Pe de altă parte, până la sfârşitul anului se menţin consultaţiile la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii specialişti din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate.

Consultațiile, acordate în continuare de la distanță

În urma consultațiilor acordate la distanță, medicul de familie şi medicul specialist vor emite toate actele necesare pacientului, inclusiv rețetele medicale. De asemenea, documentele medicale vor transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți, cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical„, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Medicii de familie nu sunt de acord cu această măsură

Medicii de familie, prin Societatea Naţională de Medicina Familiei, cu decizia revenirii obligativităţii cardului de sănătate în cazul consultaţiilor acordate la cabinet. „Medicii de familie sunt surprinși de intenţia Guvernului de a reintroduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultaţiile la cabinet începând cu data de 1 octombrie 2020.

Utilizarea acestuia a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă determinate de pandemia de coronavirus. Societatea Naţionala de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia ca manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repetarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?

Medicul de familie a preluat poveri semnificative

Măsura vine în contextul unei nemulţumiri justificate a medicilor de familie faţă de modul în care a fost tratat sistemul medical primar în perioada pandemiei, sistem despre care s-a afirmat că are doar rolul de a elibera adeverinţe, în vremuri în care „neînsemnatul” medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate.

Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV-2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carențe de funcţionare.

Se împovărează munca medicilor de familie

De-a lungul pandemiei, medicii de famlie au acceptat să facă gesturi medicale riscante, să îşi asume îngrijirea pacienţilor şi să se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei„, spun medicii de familie din SNMF.

The post Cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 octombrie. Ce trebuie să știe toți românii appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă