Carantină în Timişoara timp de 14 zile. Revin declaraţiile pe propria răspundere şi mall-urile se închid în weekend

1 lună in urmă 2

Carantină în Timişoara timp de 14 zile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis, astăzi, ca Timișoara și localitățile limitrofe Moșnița Nouă, Giroc, Dumbrăvița și Ghiroda să intre în carantină din cauza creșterii ratei de infectare cu COVID 19.

Moșnița Nouă are una dintre cele mai mari rate de infectare cu coronavirus din România. Decizia intră în vigoare din 8 martie, ora 00,00, timp de două săptămâni. La ședința online a CJSU Timiș a participat și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Carantină în Timişoara timp de 14 zile. Direcția de Sănătate Publică Timiș, a anunțat că rata de infectare la o mie de locuitori, în judetul Timis, este 5,48 ( fața de 5,50, ieri). Cea mai mare rată de infectare din județ și printre cele mai mari din țară este la Moșnița Nouă – 11,26, urmată de Valcani – 10,68  Giroc – 10,56 și Dumbrăvița – 10,28. Timișoara a ajuns la rata 7,49 ( față de 7,56, ieri).

Alte localități cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 3/1000 locuitori sunt:  Ciacova-5,82, Recaș – 3,78, Sânnicolau Mare – 3,92, Becicherecu Mic-3,87, Belint-5,96,    Biled-7,98,   Bucovăț –10,00, Cenei-3,30, Dudeștii Noi – 5,05, Dudeștii Vechi- 6,85, Foeni-7,42, Ghilad-5,23,  Ghiroda – 6,63, Giarmata-7,60, Giulvăz-3,38,  Jamu Mare-8,67,  Jebel-8,19, Manastiur-9,15, Mașloc-4,46,, Nitchidorf-4,24, Ortisoara-3,98, Otelec-10,43, Padureni-6,70, Peciu Nou – 3,52,  Pischia-5,98, Săcălaz – 6,44, Sag- 3,04, Sânandrei – 4,12, Sandra-7,01, Satchinez – 3,14, Sânmihaiu Român – 7,02,  Sanpetru Mare-3,09, Secas-3,89, Variaș-6,78.

Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 1,5/1000 locuitori sunt: Lugoj-2,18, Buzias-1,76, Făget-1,81, Jimbolia- 1,78, Balint-2,62,  Banloc-1,62, Carpinis-2,25, Checea-1,72,  Cheveresu Mare-1,55,  Costeiu-1,77, Denta-2,17, Găvojdia-2,06, Iecea Mare-2,41, Liebling-2,19, Livezile-2,33, Lovrin-2,67,  Nadrag-1,77, Parta-2,86, Pesac-2,05, Racovita-1,66, Remetea Mare-2,75, Sacoșu Turcesc-2,29,      Topolovatu Mare-1,89, Tormac-2,04, Teremia Mare-1,71, Victor Vlad Delamarina-1,74.

Conform DSP, calculul incidenței de infectare cu virusul SARS-CoV-2, la nivelul județului Timiș, în ultimele 14 zile, are la bază o metodologie și ține cont de numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura olografă a declarantului. Declarația poate fi prezentată în format letric (suport hârtie) sau pe un dispozitiv electronic.

Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere. Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității; Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop. Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică. În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Totodată se interzic următoarele activităţi:

1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;

2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;

3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;

4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;

6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;

7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;

8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;

9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021. Cursurile din școli se vor desfășura exclusiv online.

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale. Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. ”Având în vedere situația deosebit de gravă prin care trece acum sistemul local de sănătate, facem apel la populație să respecte cu strictețe noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate să înceapă să scadă”, anunță Prefectura Timiș.

Carantină în Timişoara. Potrivit GCS, până în 6 martie, în România au fost confirmate 824.995 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 754.335 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 4.064 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Bucureşti – 906, urmat de judeţele Timiş – 313, Braşov – 222, Cluj – 212.

Bilanţ coronavirus 6 martie 2021. Scenariul ROŞU se extinde în România
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 762 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Coeficientul infectărilor cu coronavirus cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în creştere în Bucureşti, de la 3,05 vineri, la 3,12.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă