Candidaţi români la alegerile locale din Germania, de azi: „Nu e destul să ne plângem pe Facebook”

4 săptămâni in urmă 1

Alegerile locale se organizează duminică, 14 martie, în trei landuri din Germania, iar pe listele de candidați se află și români, care au dreptul să voteze în calitate de europeni și care au fondat formațiunea „Români pentru Frankfurt”. Comunitatea românească din Germania ajunge la 748.000 de suflete, notează Mediafax, care prezintă doi dintre candidați din landul Hessa: Ionuț Plenz, care lucrează în IT, și cercetărul medical Alina Jurcoane.

Ionuţ Plenz este din Bucureşti şi trăieşte de 30 de ani în Germania, unde a fondat partidul „Români pentru Frankfurt”. Formaţiunea îşi încearcă norocul azi la alegerile locale, sub privirile circumspecte ale rivalilor locali.

„Mulţi români care au venit acum, recent, din 2014 încoace, nici nu ştiu că au drept de vot sau n-au votat deloc. Şi partidele în general sunt sceptice vizavi de grupe sau grupări pure etnice şi suntem văzuţi un pic cu resentimente”, povesteşte Plenz.

Ionuţ trăieşte de la 6 ani în Germania. A făcut eforturi ca să înveţe din nou limba română şi vrea să-i reprezinte pe compatrioţi în Consiliul Local din Frankfurt, al cincilea oraş al Germaniei

Pe listă suntem oameni cu foarte multă experienţă în multe domenii, din IT, din Medicină, din domeniul ştiinţific, avocaţi. Avem o listă foarte diversificată, în sensul că sunt oameni care au experienţă de trai şi de muncă aici, în Germania.

Ionuț Plenz

Alături de el candidează şi Alina Jurcoane, cercetător medical în Frankfurt de 17 ani.

Ea este medic voluntar implicat în Reţeaua de Solidaritate, o reţea care uneşte medici din diaspora şi din România. Deşi s-a integrat perfect în societatea germană, şi-a dat seama că trebuie să se implice mai mult.

 „Nu e destul să ne plângem pe Facebook”Românii au avut și afișaj electoral în orașul Frankfurt.

„Văzând şi pe grupuri că foarte mulţi români se plâng că au o problemă ori cu locuinţele, ori cu serviciul, ori cu diferite probleme de integrare, mi-am dat seama că nu este suficient să ne plângem doar pe Facebook, că nu ne ascultă nimeni”, spune Alina Jurcoane.

Cu doar 1.000 de voturi, românii pot să obţină în premieră un mandat de consilier local la Frankfurt, unde reprezintă a patra comunitate.

„Oamenii ne încurajează: Hai! Candidaţi! Chiar e aşa o efervescenţă. În ciuda pandemiei, noi am avut răspunsuri şi am reuşit să interacţionăm cu oamenii”, adaugă Alina.

Foto: Facebook Români pentru Frankfurt

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă