Când vom atinge nivelul de imunitate de grup prin vaccinare și imunizare naturală, conform lui Răzvan Cherecheș

2 săptămâni in urmă 21

La finele anului trecut, OMS a avertizat că infecțiile cu varianta Omicron se dublau la fiecare 1,5 până la 3 zile în zonele cu transmitere comunitară. Varianta a fost detectată în prezent în cel puțin 89 de țări. Experții sunt de acord că această variantă este mai transmisibilă. Concomitent, reprezintă o amenințare gravă pentru sistemele de sănătate, chiar dacă simptomele sunt mai ușoare decât cele ale tulpinilor anterioare. Datele recente din Africa de Sud, unde a apărut prima dată tulpina, împreună cu un studiu din Hong Kong și evoluțiile producătorilor de vaccinuri, par să indice câteva potențiale de vești bune în mijlocul pericolelor generale. Răzvan Cherecheș preconizează când vom atinge nivelul de imunitate de grup.

Varianta Omicron. Simptome mai ușoare, dar mai multe infectări

Răspândirea rapidă a variantei Omicron forțează guvernele din întreaga lume să impună măsuri stricte de izolare, dar există unele licăriri de speranță în datele disponibile în prezent, potrivit experților. Deși este încă prea devreme pentru a ști cu certitudine gravitatea variantei, studiile de până acum indică faptul că daunele pe care le provoacă sunt probabil să fie, în cel mai rău caz, asemănătoare cu variantele anterioare și, posibil, mai ușoare.

Datele recente par să indice câteva potențiale de vești bune, iar ratele de spitalizare și de deces sunt până acum semnificativ mai mici decât în cazul variantelor anterioare.

„Avem medicamente antivirale care vor funcționa împotriva omicronului, vaccinuri care funcționează într-o anumită măsură și care pot fi îmbunătățite și teste de flux lateral care ne permit să verificăm starea de infectare în timp real”, au declarat marți pentru CNBC specialiștii în domeniu.

Cu toate acestea, experții medicali sunt de acord că transmisibilitatea mai mare a virusului reprezintă o amenințare gravă pentru sistemele de sănătate, chiar dacă simptomele sunt mai ușoare, deoarece volumul mare de infecții va duce probabil la creșterea numărului de persoane care vor avea nevoie de îngrijiri spitalicești. Ca  exemplu, în România cazurile s-au dublat, același lucru fiind înregistrat și în Statele Unite ale Americii, aici ajungându-se la un record de 1 milion de noi infectări pe zi.

Răzvan Cherecheș preconizează când vom atinge nivelul de imunitate de grup

Când vom atinge nivelul de imunitate de grup? Întrebarea, pusă atât în mediul științific, dar și în spațiul public, ar putea avea un răspuns, dar numai prin accelerarea campaniilor de vaccinare, la nivel mondial. Dovezile au sugerat că persoanele vaccinate, în special cele care au primit vaccinuri de rapel, sunt mult mai puțin expuse riscului de spitalizare sau de deces din cauza noii variante Omicron.

O veste mai promițătoare pe acest front a venit luni, când Moderna a anunțat că vaccinul său de rapel s-a dovedit a fi eficient împotriva variantei Omicron în testele de laborator. Datele de până acum indică faptul că varianta Omicron provoacă aproximativ aceeași gravitate a bolii ca și varianta Delta și alte variante anterioare la pacienții nevaccinați sau la cei care nu au fost niciodată infectați. Un alt specialist, Răzvan Cherecheș a dat un răspuns la această întrebare, dar și o previziune a momentul când am putea ajuge la imunitatea de grup.

„În România se va atinge, cel mai probabil până în luna mai, nivelul de imunitate de grup prin vaccinare și imunizare naturală, la cât de infecțioasă este tulpina Omicron, ceea ce înseamnă că ne-am putea relua viața dinainte de pandemie, în cazul în care nu apare o tulpină nouă.”, afirmă Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Dacă va fi așa sau nu, rămâne de văzut. Cert este că numărul cazurilor de noi infectări în România a crescut, conform datelor existente, la nivelul CNCCI la data de 6 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 6.018 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 44 decese.

The post Când vom atinge nivelul de imunitate de grup prin vaccinare și imunizare naturală, conform lui Răzvan Cherecheș appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă