Când va începe testarea pentru COVID în farmacii. Secretar de stat: Este important ca testul să fie recoltat corect

1 lună in urmă 11


Testarea pentru Covid-19, în farmacii, ar putea începe într-o săptămână, iar costul unui test va fi stabilit de către fiecare farmacie în parte. Mai mult angajații vor fi instruiți online, a precizat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi 24.


În prezent, testele rapide se pot face în centre private sau se pot achiziționa de pe internet. Andreea Moldovan, secretar de stat, în ministerul Sănătății a declarat, luni seara, că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână.


„Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim și noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect. (...)A fost o situație care mi s-a părut sugestivă, un mic focar de infecție pentru care s-a recoltat acest test antigen rapid. Am fost eu echipată cea care a recoltat aceste teste. Mi s-a spus că cei în cauză cu siguranță nu și-ar fi recoltat testul atât de corect cum am făcut-o eu, pentru că l-am colectat corect, ceea ce n-a fost cel mai plăcut lucru. (...)Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să o știe face și să facă așa cum trebuie ”, a precizat Andreea Moldovan, la Digi24.


Mai mult, personalul din farmacii va fi instruit să realizeze aceste teste.


„Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului, n.red.), materialele informative sunt în curs de finalizare, avem de la testarea în școli un număr mare de informații disponibile, pe care le utilizăm și pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciștilor.”, a mai explicat Andreea Moldovan.


De asemenea, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare.


În schimb, săptămâna trecută, Simin Florescu, manager interimar al Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, a transmis că realizarea unui test antigen pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 nu poate fi făcută într-un spaţiu public, cum este farmacia.


„Asta este o problemă foarte spinoasă. Să faci un test necesită o recoltare de exudat nazal sau faringian, ori această recoltare nu poţi să o faci într-un loc public, unde sunt mulţi alţii. Necesită ori condiţii de domiciliu propriu, unde eşti numai tu cu tine, ori recoltare, într-adevăr, într-o instituţie spitalicească sau într-un cabinet medical. A recolta într-o farmacie nu ştiu dacă este chiar cel mai potrivit lucru.”, a precizat medicul, potrivit Hotnews.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă