Când urăm „La mulți ani” de Sfânta Maria. Se spune „La mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august?

2 luni in urmă 60

Mulți și-au pus probabil întrebarea când urăm la mulți ani de Sfânta Maria? Unii spun că nu e deloc bine să faci urări pe 15 august, în timp ce alții spun că, dimpotrivă, atunci este momentul oportun. 

Adormirea Maicii Domnului. Se spune la mulți ani? 

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante evenimente. Pe data de 15 august se comemorează trecerea Fecioarei Mariei din această lume. 

Scrierile povestesc faptul că Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. 

Ea nu ar fi murit niciodată propriu-zis, ci doar a adormit, iar apoi a fost ridicat cu trup și suflet la ceruri. Martorii miracolului au fost ucenicii lui Iisus și apropiații Fecioarei Maria. 

Această zi este considerată hotarul dintre vară și iarnă. Sărbătoarea ortodoxă și catolică vine cu câteva superstiții și obiceiuri, printre care și cel care se referă la urări de la mulți ani celor care poartă numele Maria sau Marian.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare. Locul de origine al sărbătorii este Ierusalim, unde se află și mormântul Maicii Domnului și biserica ridicată pe acesta. 

Semnificații 

Deși ceilalți sfinți sunt prăznuiți o singură dată pe an, Fecioara Maria este sărbătorită de mai multe ori în cursul anului bisericesc. 

Există praznice care cinstesc nu doar adormirea ei, ci și nașterea, dar calendarul ortodox mai are câteva sărbători legate de minune pe care aceasta le-a săvârșit. 

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are o perioadă de post de două săptămâni. În acest timp se adună oamenii în pelerinaje la biserici din țară pentru a se ruga la Fecioara Maria. 

Se spune sau nu la mulți ani pe 15 august?

Mulți români sunt confuzi dacă pe 15 august se spune sau nu La mulți ani, mai ales că acest moment este marcat de Adormirea Maicii Domnului. Acestei sărbători i se mai spune Sfânta Maria Mare.

Pe 8 septembrie se sărbătorește nașterea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică, ziua în care ea s-a născut. 

Preotul Eugen Tănăsescu din Constanța a explicat că putem felicita persoanele care poartă numele de sfânt de câte ori se sărbătorește ceva ce are legătură cu Fecioara Maria. 

Indiferent că este 15 august sau 8 septembrie, adică Adormirea Maicii Domnului sau nașterea Maicii Domnului, putem face urări de la mulți ani celor care îi poartă numele. 

„Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! sau La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! sau La mulți și binecuvântați ani! 

În calendarul ortodox este considerată Adormirea Maicii Domnului ca cea mai importantă zi pentru cinstirea Sfintei Marii. 

Atunci, ea a adormit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate. 

„Nu trebuie să uităm că la onomastică este sărbătorit sfântul respectiv, nu aceia botezați după el”, atrage atenția preotul Tănăsescu.

În plus, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu este una tristă, ci dimpotrivă.  Moartea Maicii Domnului este privită ca pe o mutare la viață, din acest motiv, sărbătorea este una plină de bucurie. 

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre <adormire>, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii.

Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună <La mulți ani!>, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte.

La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Așadar, fie că este 15 august, fie că este 8 septembrie, adică Adormirea Maicii Domnului sau Nașterea Maicii Domnului, cele două ocazii sunt privite cu bucurie, motiv pentru care poți spune prietenilor, familiei și apropiaților La mulți ani, dacă îi poartă numele Sfintei. 

Cui să spui La mulți ani de Sfânta Maria 

Numele Maria este unul dintre cele mai îndrăgite și populare în România. În plus, poartă o semnificație aparte, pentru că este numele celei mai îndrăgite de origine biblică, fiind cea care l-a adus pe lume pe Iisus, fiul lui Dumnezeu. 

Sfânta Maria a rămas în amintirea tuturor drept un simbol al purității și al bunătății.  În latină, se spune că acest nume înseamnă stea de mare, deoarece este compus și  mar – picătură și yam- mare. 

De Sfânta Maria își sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă nume derivate din Maria, precum Marian, Mariana, Marin, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Ana-Maria, Marieta, Marinel sau Marinuș. 

Află de ce Sfânta Maria se sărbătorește de două ori

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă