Când pot fi folosite mesajele postate de partener pe website-uri de întâlniri în procesul de divorț - decizia CEDO

1 lună in urmă 15

Decizie CEDO privind probele pentru divorț Decizie CEDO privind probele pentru divorț

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că într-o procedură de divorț pot fi folosite mesajele private postate de partenerul de viaţă pe website-uri de întâlniri dacă divulgarea acestora au efecte ”limitate” asupra vieţii private.

MARŢI, 07 SEPTEMBRIE 2021, 16:40

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Decizia CEDO vine în urma unei sesizări depuse de o femeie din Spania. Aceasta a reclamat că fostul ei soţ portughez nu a fost condamnat de justiţia din ţara lui după ce a folosit în procesul de divorţ schimburi de mesaje ale ei cu bărbaţi pe website-uri de dating din timpul când încă erau căsătoriţi.

Cei doi s-au căsătorit în 2001. După ce și-au împărțit viața mai mult timp între Spania şi Portugalia și relația s-a degradat, fiecare a deschis în ţara sa o procedură de divorţ. 

Divorțul a fost în final pronunţat în Spania, unde legea acordă mamei îngrijirea copiilor, cu drept de vizită pentru bărbat.

În cadrul procesului deschis în Portugalia, în special pentru partajul autorităţii părinteşti, bărbatul a furnizat însă mesajele pe care le recuperase de pe un website de întâlniri. Din acest motiv, femeia a formulat în această ţară o plângere penală pentru încălcarea secretului corespondenţei, care a fost însă respinsă ca fiind ”inadmisibilă.”

În verdictul său, CEDO dă dreptate justiţiei portugheze, estimând mai ales că ”efectele asupra divulgării mesajelor litigioase asupra vieţii private a reclamantei au fost limitate”, în măsura în care acestea ”au fost divulgate numai în procedurile civile” la care publicul are un acces restrâns.

Pe de altă parte, CEDO notează că mesajele respective ”nu au fost examinate concret”, întrucât tribunalul din Lisabona ”nu a statuat pe fond asupra cererilor formulate de soţ”. Astfel, în acest caz nu a fost încălcat articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului referitor la respectarea dreptului la viaţă privată şi la secretul corespondenţei, concluzionează Curtea, potrivit Agerpres. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă