Când Pompeo, războinicul anti-Beijing al lui Trump, a oferit stilouri Made in China

3 săptămâni in urmă 1

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo a fost ”șoimul” anti-Beijing al lui Donald Trump. Dar fostul secretar de stat tocmai a fost prins că le-a oferit oaspeților conservatori la mesele sale private stilouri plătite din banii contribuabililor și, mai presus de toate, Made in China, scrie AFP.

„Dineurile Madison”, recepții discrete organizate de fostul secretar și soția sa în saloanele Departamentului de Stat între 2018 și plecarea sa din ianuarie, atrăseră deja critici.

Invitații erau în mare parte donatori republicani bogați sau figuri conservatoare, iar detractorii lui Mike Pompeo l-au acuzat că a folosit mijloacele ministerului său pentru a-și cultiva rețeaua personală în numele ambițiilor sale politice pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Potrivit noilor dezvăluiri lansate joi de către asociația Citizens for Responsibility & Ethics in Washington (CREW), care intenționează să elimine astfel de practici, fostul secretar de stat „a cheltuit peste 10.000 de dolari din banii contribuabililor pentru stilouri ștampilate + Madison Dinner + , pe care le-a oferit oaspeților ”.

CREW, citând documente oficiale obținute în contextul procedurilor judiciare, raportează mai presus de toate că cele 400 de pixuri comandate „au fost gravate în China de unde au fost transportate” în Statele Unite.

O rușine pentru principalul inspirator al confruntării cu China, asemănătoare unui nou război rece, spun reprezentanții CREW.

„Vedem statisticile înnebunitoare ale abuzurilor comerciale chineze care îi costă pe americani locuri de muncă și dau lovituri uriașe tuturor economiilor din America”, a declarat el în timpul unuia dintre cele mai virulente rechizitoriile personale împotriva Chinei, în iulie.

De când a părăsit funcția, Mike Pompeo a rămas extraordinar de prezent în mass-media conservatoare, în special pentru a-și apăra linia tare - „am protejat locurile de muncă americane”, a spus el la Fox Business - și pentru a critica o presupusă slăbiciune a noului guvern al lui Joe Biden împotriva gigantului asiatic.

Potrivit CREW, „Aceste noi dezvăluiri ridică suma totală a fondurilor contribuabililor cheltuiți pentru aceste cine la cel puțin 50.000 de dolari”.

Mike Pompeo nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă