Campionatul European Feminin de Șah de la Iași, la final. Podium surpriză după cele 11 runde. Pe ce locuri s-au clasat șahistele din România

1 lună in urmă 53

După turneul internațional de tenis ATP Challenger 100 ”Concord Iași Open”, Iașiul a găzduit în ultimele două săptămâni al doilea eveniment sportiv major din acest an, Campionatul European de Șah Feminin. Competiția, prima organizată în Europa în ultimii doi ani, a reunit la start 117 sportive din 29 de țări, iar nivelul a fost extrem de ridicat.

Podiumul final a avut o configurație surprinzătoare, o singură jucătoare din ”top 10” la start reușind să ajungă la medalie.

Campionatul European Feminin de Șah de la Iași, la final

Titlul european a fost cucerit de jucătoarea armeană Elina Danielian (a 15-a favorită), cu 9 puncte acumulate în cele 11 runde, pe locul 2 s-a clasat ucraineanca Iulija Osmak (favorită 10), cu 8,5 puncte, iar medalia de bronz a revenit, surprinzător, polonezei Oliwia Kiolbasa, a 43-a pe lista favoritelor, cu 8 puncte din 11.

Dintre românce, cel mai bun rezultat a fost obținut de ieșeanca Irina Bulmaga. Deși era cotată cu șanse la podium, Irina Bulmaga, a 12-a favorită la start, s-a situat în final pe locul 25, cu 6,5 puncte.

Irina a avut un start excelent de Campionat European, cu patru victorii în primele patru runde, dar în următoarele cinci runde a obținut o singură remiză și a ieșit astfel din cursa pentru medalii.

Podiumul la Campionatul European Feminin de Șah disputat la Iași

Alte două componente ale echipei naționale, Mihaela Sandu (numărul 52 la start) și Elena Luminița Cosma (nr. 37 la start) s-au clasat pe locurile 38, respectiv 39, cu câte 6,5 puncte.

Principala favorită la Europenele de la Iași, georgianca Nino Batsiashvili a încheiat pe locul 14, cu 7 puncte, iar a doua favorită, Bela Khotenashvili, tot din Georgia, s-a situat a 7-a, cu 7,5 puncte.

„A fost o competiție extrem de dificil de organizat, având în vedere situația pandemică, dar cu toate acestea m-a bucurat foarte mult faptul că s-au prezentat la start absolut toate jucătoarele care confirmaseră prezența, astfel că am avut 117 jucătoare din 29 de țări. Nivelul a fost unul foarte ridicat, am avut extrem de multe mari maestre și chiar jucătoare cu titluri de mare maestră la bărbați. Am spus încă de la început că nivelul este atât de ridicat încât oricine din primele 40 de jucătoare poate să ia medalie și așa a și fost, pe locul 3 clasându-se Maestra Internațională Kiolbasa, din Polonia, numărul 43 la start.

Să nu uităm că acest campionat european este prima competiție europeană din ultimii doi ani ani și atunci a contat foarte mult pregătirea pe care au avut-o jucătoarele în toată această perioadă fără competiții oficiale. Aici se vede cine a fost în formă. Mă bucur foarte mult că majoritatea jucătoarelor au spus la final că acesta a fost cel mai reușit campionat european la care au participat, fiind și plăcut surprinse de orașul Iași”, a declarat prof. Vladimir Danilov, unul dintre organizatorii evenimentului.

Vladimir Danilov, la Campionatul European Feminin de Șah disputat la Iași

Acesta a precizat că aștepta un rezultat mai bun din partea româncelor: ”Cea mai bună clasare dintre românce a avut-o Irina Bulmaga, locul 25. Personal, aveam așteptări mult mai mari de la Irina, era numărul 12 la start. După 4 runde conducea competiția cu 4 puncte, dar a urmat o serie de cinci partide fără victorie, cu o singură remiză, eșecuri care au dus-o undeva la jumătatea plutonului, ea reușind în final să ocupe locul 25, cu 6,5 puncte din 11. La fel cât au obținut și celelalte componențe ale echipei naționale, Luminița Cosma și Mihaela Sandu”.

 

Iată pe ce locuri s-au clasat și celelalte participante din România, cu mențiunea că multe dintre acestea sunt junioare: 64. Alessia Ciolacu (Under 18 ani) – 5,5 puncte, 80. Andreea Marioara Cosman – 5 puncte, 81. Miruna Lehaci (Under 18) – 5 puncte, 84. Stephanie Mătăsaru (Under 16) – 5 puncte, 89. Andreea Cristina Năstase (Under 20) – 4,5 puncte, 95. Ilinca Petra Batagan (Under 16) – 4,5 puncte, 101. Aureliana Eugenia Pancu – 4 puncte, 104. Ema Obadă (Under 16) – 4 puncte, 106. Lia Alexandra Maria (Under 14) – 4 puncte, 108. Mihaela Ioana Trifoi (Under 16) – 3,5 puncte, 113. Petronela Alexandra Paraschiv (Under 20) – 3,5 puncte, 116. Alexia Andrieș (Under 12) – 2 puncte, 117. Maria Pîrvan (Under 14) – 2 puncte.

The post Campionatul European Feminin de Șah de la Iași, la final. Podium surpriză după cele 11 runde. Pe ce locuri s-au clasat șahistele din România appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă