Campania de vaccinare anti-COVID | Progamările la prima doză, amânate cu 10 zile pentru o parte din angajați din domeniile esențiale

1 lună in urmă 1


Campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a început în decembrie 2020. Avem nevoie de imunizarea a cel puţin 60% din populaţie pentru a putea vorbi de începutul sfârşitului pandemiei şi a ne putea relua viaţa aşa cum o ştiam. Vezi cele mai noi informații despre vaccinarea anti-COVID din România!


Campania de vaccinare anti-COVID-19 a fost aprobată de Guvern şi a demarat la sfârșitul lunii decembrie 2020. Vezi cele mai noi informații despre campania de vaccinare anti-COVID din România.


UPDATE 26 ianuarie. Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că se vor amâna cu 10 zile programările la prima doză de vaccin pentru angajații din profesiile esențiale care ar fi trebuit să se vaccineze în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie.


UPDATE 25 ianuarie. A șasea tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech ajunge în România luni. 92.430 de doze de vaccin Pfizer vor fi duse la centrle regionale de stocare. Cele mai multe doze ajung la București.


Potrivit datelor furnizate pe 24 ianuarie, de la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizare 433.129 de persoane.


UPDATE 21 IANUARIE: Autoritățile au anunțat, joi, că vârstnicii și persoanele vulnerabile vor avea prioritate la imunizarea anti-COVID-19, potrivit unei hotărâri care aduce modificări strategiei de vaccinare.


UPDATE 20 IANUARIE: Guvernul a modificat Strategia de vaccinare. Noi categorii de persoane, introduse în etapa a doua de imunizare împotriva COVID-19.


UPDATE 19 IANUARIE: Cum afli dacă ai obezitate și ce trebuie să faci pentru a te vaccina. Multe persoane cu această condiție nu sunt în evidența CNAS.


UPDATE 18 IANUARIE: Numărul românilor care spun că se vor vaccina, în creștere față de luna decembrie, arată un sondaj. 35% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID, arată un sondaj realizat de GSSC Avangarde în perioada 15-17 ianuarie.


UPDATE 17 IANUARIE: Comitetul Național de Vaccinare a informat că până astăzi, 17 ianuarie, 204.185 de persoane au fost vaccinate cu serul de la Pfizer, dintre care 875 cu rapel, după trei săptămâni și o zi de la debutul campaniei.


UPDATE 16 IANUARIE: Premierul Florin Cîțu, 48 de ani, s-a imunizat împotriva COVID-19, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila din București, în cea de-a doua zi a etapei a II-a a campaniei de vaccinare.


UPDATE 15 IANUARIE: Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID-19, în prima zi în care a început faza a doua a vaccinării. El s-a imunizat la Spitalul Militar.
UPDATE 14 IANUARIE: Medicul Horațiu Moldovan spune că vaccinul anti-COVID nu are contraindicații la persoanele cu boli cardiovasculare.


UPDATE 13 IANUARIE: A fost făcut public prospectul vaccinului Moderna. Care sunt lucrurile pe care treuie să le știi.


UPDATE 12 IANUARIE, 9:08 - Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat cine va decide ce vaccin primim, Pfizer sau Moderna.


UPDATE 12 IANUARIE, 9:00 - Pot fi vaccinaţi şi copiii împotriva COVID? 5 întrebări esenţiale la care răspund experţii şi autorităţile.


UPDATE 11 IANUARIE: Valeriu Gheorghiță a anunțat că lista bolilor cronice pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID, care începe pe 15 ianuarie, a fost definitivată și trimisă direcțiilor de sănătate publică.


UPDATE 9 IANUARIE: Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență pentru plata personalului care vaccinează, anunță ministrul sănătății. Vezi ce bonus vor primi medicii și restul personalului sanitar implicat în vaccinarea anti-COVID-19.


UPDATE 8 IANUARIE: În perioada următoare, în România vor fi disponibile două vaccinuri împotriva COVID-19. Unul este Pfizer/BioNTech, cu care s-a început, de altfel, campania de vaccinare a cadrelor medicale. Vezi care sunt diferențele și asemănările între vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna!


UPDATE 7 IANUARIE 2021: Vaccinul de la Moderna poate oferi doi ani de imunitate la COVID, susține directorul companiei. România va primi 3,5 milioane de doze.


UPDATE 4 decembrie 2020, ora 16:00. Principalele declaraţii ale medicului Valeriu Gheorghiță:


Când vom imuniza aproximativ 60-70% din populaţie vom putea vorbi de începutul sfârşitului pandemiei. În momentul de faţă încrederea publică reprezintă cheia succesului campaniei de vaccinare. În România se vor folosi doar vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vaccinarea este voluntară şi gratuită.

Valeriu Gheorghiţă:
Strategia de vaccinare cuprinde etapele şi grupele celor care vor primi vaccinul. Ultima etapă va fi adresată populaţiei generale.Criteriile care au stat la baza acestei strategii sunt valabile peste tot în lume.S-a stabilit un hub central care este Institutul Cantacuzino, de unde se vor distribui către spitalele militare din ţară, iar din centrele regionale vor fi distribuite în centrele de vaccinare din judeţe. Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va face la nivelul centrelor de vaccinare. Fiecare centru va vaccina un număr de aproximativ 5.000 de persoane pe lună. Toată activitatea de vaccinare se va desfășura în baza unei programări, care se va face într-o platformă unică, ce este în curs de dezvoltare. Programarea se face telefonic, online sau prin intermediul medicului de familie. Toată activitatea de vaccinare va fi monitorizată prin Registrul electronic național al vaccinărilor. Vom urmări eventualele efectelor adverse.

S-au înregistrat reacţii adverse fără a necesita intervenţia medicului: dureri de cap, febră, dureri musculare. Şi cei care au primit varianta placebo au menţionat aceste efecte adverse ceea ce sugerează că acestea vin în urma traumei locale. Vaccinurile bazate pe ARN nu modifică ADN-ul uman. Vom avea cel puţin un milion de doze în prima tranşă cu care vom putea vaccina personalul medical din prima etapă.

Valeriu Gheorghiţă:
Se estimează că imunitatea post vaccinare ar fi mai de lungă durată decât în cazul trecerii prin boală. Pentru COVID -19 se estimează că avem nevoie de 60-70% pentru vaccinare pentru a rupe lanţul transmiterii. Acest procent ne-ar permite să ne reluăm viaţa ca înaintea pandemiei.Vaccinul Pfizer aprobat în Marea Britanie este recomandat pentru persoanele de peste 16 ani.În momentul contractării la nivelul CE am propus un număr de 10,6 milioane de persoane pentru vaccinare. Costurile sunt negociate la nivelul Comisiei Europene. 1.500 de medici, 4.500 de asistenţi şi alte categorii de personal vor fi implicaţi în campania de vaccinare.După asigurarea vaccinării la persoanele cu risc ne aşteptăm să scadă numărul cazurilor de COVID.În momentul acesta reticenţa oamenilor este întâlnită şi în SUA, cât şi în Europa. Este important să se crească încrederea populaţiei în vaccinare. Vom continua măsurile anti-COVID până la imunizarea colectivă.Se va aştepta aprobarea EMA, iar apoi vaccinurile vor fi distribuite în toate statele membre.

Până în momentul de faţă avem o platformă unică de informare privind vaccinarea anti-COVID. Noi vom implementa o strategie de comunicare realizată de specialişti.

Andrei Baciu:

UPDATE 4 decembrie 2020, ora 10:45 Strategia de vaccinare anti-COVID a fost publicată în Monitorul Oficial.


Prin această strategie, se stabileşte modul de comunicare legat de vaccinare, etapele vaccinării şi grupurile profesionale prioritare, instituţiile responsabile, funcţionarea centrelor de vaccinare, modul de stocare şi distribuţie, inclusiv managementul deşeurilor rezultate, potrivit news.ro.


Pe 3 decembrie 2020, în cadrul ședinței extraordinare convocate de președintele Klaus Iohannis la CSAT, a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus.


Iohannis, mulțumit de strategia de vaccinare


Potrivit șefului statului, campania de vaccinare „va dura cel puțin câteva luni.


Totodată, „am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită și, în consecință, strategia, după părerea mea și după părerea specialiștilor, este una foarte bine lucrată”, a explicat Iohannis.


Sunt foarte multe lucruri și în săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar și pentru publicul specializat.

Klaus Iohannis, pe 3 noiembrie 2020:Foto principală: Inquam Photos / Octav Ganea


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă