Campania de vaccinare anti-coronavirus: Europa ''vede lumina de la capatul tunelului'', afirma comisarul european pentru piata interna

1 săptămână in urmă 1

Accelerarea livrarilor de vaccinuri permite Europei sa vada "lumina de la capatul tunelului", in pofida celui de-al "treilea val" al noului coronavirus care continua sa se raspandeasca prin Europa, a declarat duminica intr-o emisiune televizata comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton, relateaza AFP.

"Avem acum 52 de uzine care lucreaza 24 de ore din 24, sapte zile din sapte in Europa pentru a produce" vaccinuri impotriva COVID-19, a subliniat comisarul european, in cadrul emisiunii Grand jury difuzate pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.

"Avem capacitatea de a produce si livra pentru concetatenii nostri europeni cele 360 de milioane de doze prevazute pana la finele trimestrului doi si cele 420 de milioane necesare pentru a incepe sa vorbim despre acea imunitatea colectiva si a o atinge" la jumatatea lunii iulie, a adaugat Breton.

Acesta a sustinut si in cursul saptamanii trecute ca Europa ar putea ajunge la imunitatea colectiva pana pe 14 iulie, aminteste AFP.

"Lumina de la capatul tunelului se vede", a insistat comisarul european, care a mai apreciat ca "mai e nevoie de cateva saptamani pentru a limita propagarea virusului si in acelasi timp sa se vaccineze foarte substantial".

El a atentionat ca va trebui sa se "treaca la o viteza superioara", asigurand insa in acelasi timp ca "acum stim ca este posibil sa facem acest lucru" in plan industrial.

Comisarul european a reiterat in emisiune pozitia Comisiei in ce priveste livrarile de vaccin AstraZeneca, aflate in centrul unui diferend Londra-Bruxelles, spunand ca "atat timp cand AstraZeneca nu-si indeplineste obligatiile (fata de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor".

UE banuieste ca laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, in detrimentul blocului comunitar, mentioneaza France Presse.

Thierry Breton a mai sustinut, in acest context, ca "britanicii sunt incapabili sa-si desfasoare singuri politica de vaccinare" si sunt "total dependenti de UE", care au livrat Regatului Unit "20 de milioane de doze pentru a-i ajuta pe britanici", in timp ce Marea Britanie nu a produs "decat 10 milioane".

El a mai apreciat ca guvernul lui Boris Johnson se confrunta cu o "problema" de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze, explicand ca, la fel ca in "fabula 'Greierele si furnica', in loc sa pastreze doza a doua, britanicii au preferat sa o dea tuturor, fara rezerve".

CITESTE SI:

O statiune faimoasa acum 150 de ani, readusa la viata de apele miraculoase din zona. Ce boli sunt tratateStefan Mandachi, despre nunta "sparta" de Politie la unul dintre hotelurile sale: "Nu exista nici muzica, nici dans, nici mire, nici mireasa"Bombardierele strategice B-2 ale SUA au plecat din Insulele Azore pe fondul escaladarii tensiunilor dintre China si TaiwanBrigada Antiterorista a SRI s-a implicat in ancheta privind amenintarile aduse Maiei Morgenstern. Doi suspecti, identificatiArbitrul meciului cu Ungaria, pus la zid: "Cred ca e bolnav omul, trebuie un consult medical"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă