Campania de vaccinare a fost lansată în Bosnia şi Herţegovina, cu vaccinul rusesc Sputnik V

3 săptămâni in urmă 3

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a fost lansată vineri în Bosnia şi Herţegovina, unde vaccinul rusesc Sputnik V a fost administrat într-o primă etapă doar personalului din sistemul sanitar, cel mai expus, din cauza cantităţilor insuficiente de doze, informează AFP şi Reuters.

Bosnia devine astfel a treia ţară din Balcanii de vest, după Serbia şi Albania, care a început procesul de imunizare, alături de Croaţia, membră a Uniunii Europene (UE).

„Este un moment istoric (…). Mă voi număra printre primele persoane vaccinate împotriva bolii COVID-19”, a declarat Vlado Djajic, directorul unui spital din Banja Luka, în nordul Bosniei. „Aşteptam acest vaccin de aproape un an şi eu am încredere în el”, a adăugat acest medic, căruia i-a fost administrată prima doză a unui vaccin anti-COVID-19 în Bosnia, ţară cu 3,5 milioane de locuitori, unde boala a făcut până acum 4.868 de morţi, o rată de mortalitate printre cele mai mari din lume.

Peste 125.000 de persoane au fost contaminate până acum în Bosnia şi Herţegovina, însă această ţară testează puţin, doar pacienţii ce prezintă simptome grave ale bolii.

Bosnia, mai exact entitatea sa sârbă, Republika Srpska, a reuşit deocamdată să se doteze cu numai 2.000 de doze de vaccin rusesc. Alte 200.000 de doze ar urma să fie livrate până la sfârşitul lunii februarie şi 200.000 de doze suplimentare – în martie, potrivit autorităţilor.

Bosnia este formată din două entităţi, una sârbă, care cultivă relaţii cu Moscova, şi alta croato-bosniacă.

Guvernul federal contează pe livrarea, începând de la mijlocul lui februarie, a 200.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca, prin mecanismul COVAX al ONU.

Preşedintele în exerciţiu bosniac, Milorad Dodik, a denunţat recent întârzierile din livrările prin acest mecanism. „Am fost efectiv minţiţi cu această poveste privind aprovizionarea prin sistemul COVAX”, a declarat el.

Bosnia a comandat 1,2 milioane de doze de vaccin prin COVAX şi aproape 900.000 prin sistemul de aprovizionare al UE.

Alte state din regiunea Balcanilor de vest, cum sunt Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo, nu au primit deocamdată vaccinuri anti-COVID-19.

Sursa: Agerpres

Citește și: Vaccin și geopolitică. În Balcanii de Vest, problema se pune așa: să aștepți vaccinurile occidentale sau să le comanzi pe cele chinezești și rusești?

Foto: Sarajevo, capitala Bosniei Herțegovina / Sursa: Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă