Camioanele bio care vor funcționa cu combustibil din whisky. Biogazul va permite reducerea emisiilor de dioxid cu peste 95%

2 luni in urmă 22

Camioanele bio, care vor funcționa cu biogaz produs din reziduurile rezultate de pe urma procesului de distilare a whisky-ului, vor fi puse în circulație de compania scoțiană Glenfiddich.

Compania  anunțat că a instalat staţii de alimentare, la Dufftown, nord-estul Scoţiei, care sunt bazate pe o tehnologie avansată capabilă să convertească reziduurile rezultate de pe urma procesului de producţie într-un biogaz care utilizează o cantitate mică de CO2 şi alte emisii dăunătoare.

Ideea biogazului a rezultat în mod surprinzător de la procesul de producţie a malţului, care era folosit ca nutreţ pentru vite. Cercetătorii au realizat că printr-un proces denumit digestie anaerobă, prin care bacteriile pot produce biogaz din materii organice, reziduurile lichide rezultate pot fi utilizate pentru a produce combustibil.

Glenfiddich vinde 14 milioane de sticle de whisky anual, iar copania deja a început să producă biogaz pe care îl folosește pentru alimentarea a trei camione, adaptate pentru a funcționa cu acest tip de combustibil.

Camioanele care utilizează biogazul din whisky vor fi puse în circulație pentru a transporta whisky-ul de la distilieria de la Dufftown până la facilităţile de îmbuteliere şi ambalare, acoperind patru facilităţi William Grant & Sons amplasate în centrul şi vestul Scoţiei.

Compania de distilare susţine că utilizarea biogazului, drept combustibil pentru camioanele de transport al whisky-ului, permite reducerea emisiilor de CO2 cu peste 95% comparativ cu motorina şi alţi combustibili fosili şi de asemenea reduce emisiile de alte particule dăunătoare cu până la 99%. Fiecare camion emite anual până la 250 de tone de CO2, susţine Glenfiddich, relatează Digi24. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă