Camioane cu soia modificată genetic, reținute în Bihor, au plecat ilegal prin țară. ”Bombe ecologice scăpate de sub control”

1 lună in urmă 22


Patru din şase camioane cu peste 250 de tone de soia modificată genetic, interzisă pentru cultivare în Uniunea Europeană, care au fost reținute pentru analize în orașul Valea lui Mihai, județul Bihor, au plecat fraudulos în noaptea de sâmbătă spre duminică prin țară. Cu o zi înainte, reprezentanţii firmei au fost anunţaţi că toată cantitatea va fi distrusă, potrivit Agerpres.


Directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Bihor, Nicolae Hodişan, a declarat duminică că TIR-urile care au plecat sunt înmatriculate în Iaşi și circulă de duminică prin judeţ, fără să știe unde anume.


"Azi noapte au forţat ieşirea din baza de recepţie, au luat camioanele şi au plecat. Cele patru camioane încărcate cu soia modificată genetic pot constitui bombe ecologice scăpate de sub control. Ele se deplasează pe drumurile naţionale, fără să cunoaştem destinaţia”, a declarat Nicolae Hodișan, pentur Agerpres.


Șeful DAJ Bihor a mai spus că cele șase camioane aveau interdicţie de a se mişca din baza de recepţie până la lămurirea situaţiei cu privire la marfa lor.


”Patru din cele şase, cele de Iaşi, au plecat, iar celelalte, cu transportator din Carei, au rămas pe loc, pentru că nu s-a putut colabora cu firma. Şoferii au venit, împreună cu patronul de la firma Agri Transport SRL, au forţat poarta bazei de recepţie, era doar portarul şi au plecat cu cele patru camioane de soia modificată genetic", a mai declarat Hodişan.


Soia transportată a fost confirmată ca fiind modificată genetic în urma analizelor efectuate de Laboratorul pentru Controlul Calităţii Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti. Rezultatele au fost comunicate joi Direcţiei Agricole.


"Două camioane sunt cu soia modificată genetic, iar două camioane transportă soia impurificată genetic. E acelaşi lucru, numai că e vorba de un prag. Ca la alcoolemie. Pentru celelalte două camioane, un transportator din Carei, nu au venit încă rezultatele. Dar testele pe care noi le-am efectuat au confirmat că şi acestea au aceeaşi soia, fiind încărcată din acelaşi loc, doar transportatorul este altul," a mai spus directorul.


Reprezentantul firmei şi şoferii trebuie să se prezinte luni pentru a duce marfa să fie distrusă, însă ei au venit noaptea trecută, ”s-au urcat în camioane și au plecat”, a mai spus directorul DAJ Bihor, care a adăugat că a anunțat poliția.


”Nu ştim unde se vor duce, ce vor face cu marfa, o depozitează, o basculează, se vinde, o abandonează. Am anunţat poliţia din Valea lui Mihai să ia măsuri. Poate ieşi un circ enorm, european, cu oprirea tuturor exporturilor de soia în uniune. Vă daţi seama, se pot impurifica astfel, ani de zile, culturile de soia", a subliniat Hodişan.


Soia modificată genetic a fost furnizată de doi producători din judeţele Iaşi şi Botoşani. Transporturile au fost descoperite şi anunţate luni, 18 octombrie, în baza unor sesizări primite de la producători agricoli din zona Săcueni-Valea lui Mihai, cum că în zonă au sosit mai multe camioane cu soia care îşi caută desfacere. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă