Cămătarii care postau clipuri video de amenințare, aduși la audieri. Sume uriașe de bani, macete, săbii și topoare, găsite la percheziții

2 săptămâni in urmă 18

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 16:12

116 citiri

O grupare de cămătari care acționa în județul Mureș a fost destructurată de procurori și polițiști. Membrii acesteia încercau să își intimideze victimele postând videoclipuri cu amenințări pe rețelele de socializare.

Procurorii DIICOT au efectuat marţi, 16 noiembrie, împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş şi Cluj Napoca, 25 de percheziţii domiciliare în judeţul Mureş, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi camătă.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, gruparea era formată din 12 persoane şi acţiona în municipiile Târgu Mureş şi Reghin încă din anul 2016.

"În cauză, s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2016, un număr de 12 persoane au constituit două grupuri infracţionale organizate distincte, specializate în comiterea infracţiunilor de şantaj şi camătă, care au acţionat în mod coordonat, în realizarea activităţilor infracţionale, pe raza municipiilor Târgu Mureş şi Reghin.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, membrii celor două grupări au acordat împrumuturi băneşti către sute de persoane, cuantumul acestor împrumuturi ajungând uneori la câteva sute de mii de euro. Ulterior acordării împrumutului, persoanele împrumutate erau determinate să restituie sume de bani mult mai mari decât cele pentru care s-au înţeles iniţial.

Astfel, dobânda percepută, în unele cazuri de peste 100%, era recalculată de către împrumutători după propria voinţă, iar eventualele obiecţii ale debitorilor erau urmate de ameninţări sau violenţe fizice, victimele fiind astfel obligate, în final, la plata sumelor pretinse. Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat faptul că, de cele mai multe ori, sumele de bani pretinse de către suspecţi erau duble sau chiar triple faţă de cele împrumutate anterior", se arată în comunicat.

Membrii grupării sunt suspectaţi că, în mod constant, "au încercat să îşi consolideze notorietatea în domeniul cămătăriei şi capacităţii acestora de a recurge la cele mai violente măsuri în vederea recuperării sumelor de bani pretinse, postând diferite videoclipuri pe reţelele de socializare în care îşi arătau fizicul impunător, dispreţul total faţă de prevederile legale şi de normele de convieţuire socială, proliferând în mod constant, uneori în mod direct pentru o anumită persoană iar alteori, în general, ameninţări cu fapte de violenţă".

DIICOT susţine că membrii grupării apăreau în aceste videoclipuri alături de alţi membrii cunoscuţi ai lumii interlope din România, pentru a denota astfel notorietatea de care se bucură şi sprijinul de care ar beneficia, la nevoie.

"În urma acestor acţiuni, uneori era suficientă doar prezenţa unuia dintre membrii acestor grupări în faţa unei persoane datoare, pentru ca acesteia din urmă să-i fie insuflată o stare puternică de temere şi neputinţă, fiind astfel nevoită a restitui sumele de bani abuziv calculate şi solicitate.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum şi sisteme informatice. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane", se mai arată în comunicatul de presă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, precum şi cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş şi Grupării de Jandarmi Mobile "Regele Ferdinand I" Târgu Mureş.

Citeste si:

Frauda online în care oamenii sunt șantajați pentru informațiile din propriul telefon. Miliarde de dolari extorcate la nivel mondial VIDEO

Cei care nu își protejează datele de pe device-uri riscă să le piardă sau să plătească bani grei pentru a le recupera. Prinderea celor care se ocupă cu astfel de infracțiuni este...

Trei persoane care au adus ilegal în România o cantitate uriașă de pietre semipreţioase, arestate preventiv VIDEO

Trei persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bucureşti într-un dosar în care sunt acuzate că ar fi introdus ilegal din Ucraina pe teritoriul României, prin punctul de trecere a...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă