Călugărița franciscană Raffaela Petrini, prima femeie numită la conducerea guvernoratului Vaticanului

3 săptămâni in urmă 9


Sora franciscană Raffaella Petrini, 52 de ani, a fost numită joi, 4 noiembrie, de Papa Francisc la conducerea guvernatoratului statului Vatican. Înaltul prelat continuă eforturile de a ajunge la o mai mare egalitate de gen în cadrul Bisericii Catolice, relatează agenția France Presse, preluată de Agerpres.


În calitate de secretar general al guvernatoratului, călugăriţa italiană va fi responsabilă de supravegherea operaţiunilor administrative, inclusiv a Muzeelor Vaticanului, a oficiului poştal şi a poliţiei. Ea devine astfel femeia cu cea mai înaltă funcţie din cel mai mic stat din lume.


Potrivit Vatican News, Raffaela Petrini a slujit din 2005 ca funcționar la Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor.


Născută la Roma, la 15 ianuarie 1969, ea deține o diplomă în științe politice la Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (LUISS) și un doctorat la Universitatea Pontificală Sf. Toma de Aquino (Angelicum), unde este în prezent profesor.


Papa Francisc, 84 de ani, a spus în repetate rânduri că doreşte ca femeile să joace un rol mai important în Biserica Catolică.


În ianuarie, el a modificat legea pentru a le permite femeilor să citească liturghia, să fie slujitori de altar şi să distribuie împărtăşania.


În februarie, el a numit o femeie subsecretar al Sinodului Episcopilor Catolici, prima care a ocupat această funcţie cu drept de vot într-un organism care studiază marile chestiuni doctrinale ale Bisericii Catolice.


În 2016, Papa a creat o comisie însărcinată cu studierea istoriei femeilor diaconi în primii ani ai Bisericii Catolice, într-un demers care ar fi putut deschide calea pentru ca femeile să ajungă la acest rol în prezent. Însă concluziile acelei comisii au fost sub aşteptări, iar înaltul prelat a numit o alta anul trecut pentru a analiza această chestiune.


Foto: Vatican News


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă