Călin Popescu Tăriceanu, audiat acum la DNA, după ce a fost acuzat că a luat mită 800.000 de dolari când era premier

1 lună in urmă 26


Fostul premier a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție, acolo unde i se vor aduce la cunoștință acuzațiile din dosarul Microsoft. Călin Popescu Tăriceanu, care ieri a împlinit 69 de ani, este acuzat de DNA că a luat mită 800.000 de dolari în urmă cu 13 ani, când era premier.


UPDATE ora 10:53: Călin Popescu Tăriceanu, însoțit de avocat, a intrat în sediul Direcției Naționale Anticorupție, fără să facă nicio declarație.


Știrea inițială: Călin Popescu Tăriceanu va fi prezent la ora 11.00, la sediul DNA, au declarat surse judiciare pentru Libertatea. Tăriceanu va fi audiat în dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză că a luat mită 800.000 de dolari în perioada 2007-2008, când era prim-ministru, în dosarul Microsoft


Pe 11 ianuarie, DNA a solicitat sesizarea președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul procurorului general al României, pentru ca șeful statului să încuviințeze urmărirea penală în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de DNA că ar fi primit mită 800.000 de dolari, când era prim-ministru, în Dosarul Microsoft.


Conform instituției conduse de Crin Bologa, Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, „foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță”. Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu ar fi Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria, potrivit unor surse judiciare.


Contactat în aceeași zi de Libertatea, Călin Popescu Tăriceanu a negat acuzațiile și a susținut că acesta este unul dintre dosarele instrumentate pentru a-l compromite politic după o carieră de 30 de ani.


„Tot în perioada mandatului meu, statul român nu a plătit nicio sumă către Microsoft. Pentru că DNA spune că din banii plătiți de Guvern, aceștia ar fi dat o mită de 800.000 de dolari. Iar una dintre aceste hotărâri de guvern are viză de legalitate inclusiv din partea procurorului general de la acea dată, nimeni alta decât Laura Kovesi”, a mai precizat Tăriceanu pentru Libertatea, după care a adăugat: „Fujitsu Siemens era intermediarul între Microsoft și statul român”.


Pe 12 ianuarie, procurorul general al României, Gabriela Scutea, a transmis președintelui Klaus Iohannis referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale față de Tăriceanu, după ce șeful DNA, Crin Bologa, îi solicitase acest lucru, la nivel instituțional.


Pe 13 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu, care ieri, 14 ianuarie, a împlinit 69 de ani.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă