Calendar ortodox 31 ianuarie 2021. Sfinţii Chir şi Ioan, doctori fără arginţi şi grabnic vindecători de bolile trupeşti şi sufleteşti

1 lună in urmă 18

Sărbători religioase 31 ianuarie 2021

Ortodoxe: Sfinţii Chir şi Ioan

Greco-catolice: DUMINICA 32 dR (a lui Zaheu). Sf. m. Chir și Ioan, doctori fără plată

Romano-catolice: † DUMINICA a 4-a de peste an, Ss. Ioan Bosco, pr.; Marcela, văduvă

Calendar ortodox 31 ianuarie 2021. Cine au fost Sfinţii Chir şi Ioan

Sfinții Chir și Ioan au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Chir era originar din Alexandria, iar Sfântul Ioan din Edesa. Chir ii învăţa pe bolnavi să se ferească de păcate, pentru că ele erau cauzatoare de boli. Din cauza persecuției împotriva creștinilor, declanșată de împăratul Dioclețian (284-305), Chir ajunge în Arabia unde se va călugări, iar Ioan pleacă la Ierusalim. Chir va lasă meșteșugul său doctoricesc, pentru că va lua de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Astfel, nu cu doctorii, ci cu rugăciuni și prin cuvânt tămăduia toate bolile.

Auzind de minunile pe care le făcea acesta, Ioan merge să-l cunoască. Cei doi vor deveni prieteni și o vor încuraja pe Atanasia, cu cele trei fiice ale ei: Teoctista, Teodosia și Eudoxia să nu lepede credința în Hristos. Acesta va fi motivul pentru care, în ziua de 31 ianuarie, li se vor tăia capetele.

Citeste si Rugaciuni pentru sporul casei. Ce rugaciuni sa spui ca sa-ti mearga bine

Creștinii au luat trupurile lor și le-au îngropat în biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu. În vremea împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450), Sfântul Chiril, patriarhul Alexandriei (412-444), a dus moaștele Sfinților Mucenici Chir și Ioan în satul Manutin.

Calendar ortodox 31 ianuarie 2021. Rugăciune către Sfinţii Chir şi Ioan

Sfinților Mucenici și Doctori fără de arginți, făcătorilor de minuni Chir și Ioan, cei ce, călăuziți de Duhul Sfânt, ați lepădat toată grija pământească şi ați slujit Împăratului ceresc spre viaţa cea nemuritoare, primiți această puţină rugăciune a noastră!

Nu suntem vrednici să mulţumim pentru binefacerile voastre, nu avem sârguinţă care să ne apropie de dragostea lui Dumnezeu şi nici fapte bune către aproapele nostru, care să ne aducă îndurare. Dar, ştiindu-vă grabnic apărători ai creştinilor, către voi îndrăznind, cerem cu stăruinţă: Vindecați rănile sufletelor și ale trupurilor noastre, Sfinților, că greu pătimim, şi izbăviți-ne de ispitele şi de primejdiile cu care vrăjmaşul ne îngrozeşte.

Rugați-vă Stăpânului tuturor să ne ierte păcatele şi să ne dăruiască luminare minţii și inimii noastre, călăuzire la ceas de nedumerire, sprijin în lucrarea faptelor bune, spor în credinţă, pace, sănătate şi ajutor în toate cele bune, pentru ca, prin mijlocirile voastre, să ne facem vrednici Împărăţiei cerurilor, slăvind pe Treimea Cea nedespărţită în vecii vecilor.

Citeste si Rugaciune pentru sot. Cele mai puternice rugaciuni pe care le poate spune o femeie pentru barbatul ei

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă