Calendar ortodox 27 februarie 2021. Rugăciunea de sâmbătă care te păzește de rele

1 lună in urmă 7

Sâmbătă, 27 februarie 2021, Calendarul Ortodox îi cinstește pe Sfinții Procopie Decapolitul și Sfântul Talaleu. Sâmbăta credincioșii merg la biserică cu pomene pentru cei trecuți în neființă, dar aceasta este specială pentru că este dedicată acestor doi sfinți apărători ai icoanelor. Există o rugăciune pe care este bine să o citești sâmbăta aceasta.

Rugăciunea zilei de 27 februarie 2021

Credincioșii citesc astăzi rugăciunea dedicată Sfântului Procopie Decapolitul care s-a afirmat ca apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul. Acesta a fost motivul pentru care Procopie a fost arestat și torturat cu sălbăticie. Cei credincioși rostesc astăzi rugăciunea închinată Sfântului Procopie.

 Fecioarele pun o presiune nejustificată pe umerii lor

Troparul Sfântului Procopie

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Troparul Sfântului Mucenic Talaleu, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Talaleu, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cine sunt Sfinții acestei zile

Sfinții acestei zile, marcați în Calendarul Ortodox, și cinstiți de Biserică sunt: Sfântul Procopie Decapolitul și Sfântul Talaleu. Ambii au fost mari apărători ai credinței și icoanelor. Primul a trăit în perioada în care se ducea o luptă aprigă împotriva cinstirii sfintelor icoane. A fost închis și supus la chinuri inimaginabile. Într-un final a fost eliberat din temniță, și a continuat să se dedice rugăciunii.

Sfântul Talaleu a trăit o mare parte din viață într-un cimitir, unde se spune că a fost chinuit de duhuri necurate. A primit darul facerii de minuni și a vindecat bolnavi aflați în suferință.

Alți sfinți pomeniți pe 27 februarie

Tot sâmbătă, 27 februarie 2021, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea:

– Sfântului Leandru de Sevilla;

– Sfântului mucenic Ghelasie;

– Preacuviosului Ștefan;

– Sfântului mucenic Nisiu;

– Cuvioșilor Asclipiu și Iacob;

– Cuviosului Timotei cel din Cezareea;

– Sfântului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915);

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă