Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni şi vindecător de boli grave

1 lună in urmă 51

Sărbători religioase 15 ianuarie 2021

Ortodoxe: Sfântul Pavel Tebeul

Greco-catolice: Sf. cuv. Pavel din Teba; Sf. cuv. Ioan Colibașul

Romano-catolice: Ss. Arnold Janssen, pr.; Arsenie, pustnic

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Pavel Tebeul

Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III-lea, scrie crestinortodox.ro. Este considerat primul pustnic. Informațiile despre viața Sfântului Pavel Tebeul, le avem datorită întâlnirii sale cu Sfântul Antonie. Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecere în rugăciune, că se află în pustie o persoană mai desăvârșită decât el.

Când s-au întâlnit cei doi, părintele Antonie a zis: „Bucură-te Pavele, vasul alegerii și stâlpul cel de foc, locuitorule al pustiei„, iar Pavel i-a răspuns: „Bine ai venit, soare care luminezi toată lumea, povăţuitorule al celor ce se mântuiesc, gurăa lui Dumnezeu, care din pustie ai făcut cetăți și pe diavolul l-ai gonit dintr-însa„.

Din dialogul cu Pavel aflăm că ajunge în pustie pentru a scăpa de mânia cumnatului sau. Acesta dorea să-l denunțe împăratului Deciu că este creștin, pentru a moșteni toată averea familiei sale. Era perioada persecuțiilor împotriva creștinilor.

De 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul primea o jumătate de pâine, adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi aduce o pâine întreagă. Luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvânteze și s-o rupă. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar pe cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie și îndată pâinea singură s-a frânt prin mijloc și fiecare și-a luat partea sa.

După trecerea la cele veșnice a Sfântului Pavel Tebeul, la vârsta de 115 ani, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu sine haina Sfântului Pavel cea împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii.

Moaștele Sfântului Pavel Tebeul au fost aduse într-o mănăstire din Constantinopol, în vremea împăratului Manuel Comnenul (1146-1180). Mai apoi, în anul 1240, acestea au fost mutate într-o bisericaă din Veneția. Astăzi, capul Sfântului Pavel Tebeul se află la Roma.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Rugăciune către Sfântul Pavel Tebeul

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe tine, slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă