Cale liberă spre Lună: Plângerea formulată de Jeff Bezos împotriva NASA, respinsă de justiția americană / SpaceX reia construirea landerului pentru misiunea Artemis

3 săptămâni in urmă 19

O instanță federală americană a respins joi contestația formulată de Blue Origin, compania aerospațială a lui Jeff Bezos, împotriva acordării de către NASA a contractului de construire a landerului lunar rivalei SpaceX condusă de Elon Musk, relatează CNBC.

Judecătorul Richard Hertling a decis în favoarea NASA, punând capăt unei dispute între agenția aerospațială a Statelor Unite și compania lui Bezos ce s-a întins pe parcursul mai multor luni, după ce Blue Origin a înaintat plângerea în instanță în luna august.

Reprezentanții NASA au afirmat într-un comunicat remis după anunțarea deciziei că vor relua munca la proiect alături de SpaceX „cât mai rapid posibil”.

„Vor exista oportunității viitoare pentru companii de a încheia parteneriate cu NASA cu scopul de a stabili o prezență de durată a omenirii pe lună sub programul Artemis al agenției”, mai afirmă comunicatul NASA.

Miliardarul Jeff Bezos a notat pe Twitter că hotărârea „nu este decizia pe care ne-am dorit-o”, adăugând însă că „respectăm judecata curții” - sugerând astfel că Blue Origin nu intenționează să atace decizia în apel.

Not the decision we wanted, but we respect the court’s judgment, and wish full success for NASA and SpaceX on the contract. pic.twitter.com/BeXc4A8YaW

— Jeff Bezos (@JeffBezos) November 4, 2021

NASA a acordat SpaceX contractul de construire a landerului lunar în luna aprilie în urma unei licitații la care au mai participat Blue Origin și Dynetics, o altă companie aerospațială.

În valoare de 2,9 miliarde de dolari, contractul prevede de asemenea că SpaceX va folosi racheta sa Starship pentru a duce astronauți pe suprafața Lunii în viitoarea misiune Artemis a NASA.

Blue Origin a contestat rapid decizia, înaintând o plângere Biroului de contabilitate al guvernului american care însă a respins-o la sfârșitul lunii iulie. Compania lui Bezos a decis apoi să conteste decizia NASA într-o instanță federală.

O versiune redactată a plângerii formulate de Blue Origin arată că aceasta acuză că NASA ar fi ignorat „cerințe cheie legate de siguranța zborului” în luarea deciziei de a acorda contractul SpaceX.

Judecătorul Hertling a respins acuzația Blue Origin.

Elon Musk a răspuns pe Twitter în stilul caracteristic după anunțarea deciziei.

pic.twitter.com/deqktTvS3U

— Elon Musk (@elonmusk) November 4, 2021


Citește și:

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă