Călătoriile cu metroul s-ar putea scumpi, din iunie

2 săptămâni in urmă 1

Anunț despre călătoriile cu metroulAnunț despre călătoriile cu metroul

Prețul călătoriilor de la metrou ar putea să crească în următoarea perioadă, potrivit surselor Realitatea Plus. Între timp, conflictul dintre Metrorex și sindicaliști este departe de final. Cei care au magazine au aflat vineri că trebuie să elibereze spațiile comerciale până la miezul nopții. 

VINERI, 02 APRILIE 2021, 23:43

SURSĂ: Realitatea Plus

AUTOR: Irina Chirtoc

Angajaților de la metrou ar putea să li se taie din luna mai, timp de 4 luni, majorarea de 18% a salariului. Este una dintre propunerile Consiliului de Administrație al Metrorex, care s-a reunit în ședință săptămâna aceasta. Liderul sindicaliștilor spune că e imposibil și că angajații ar trebui să fie de acord cu tăierea, deși, în documentul semnat de Directorul general al Metrorex, nu se specifică acest lucru.

”Nu știu dacă salariații metroului vor fi de acord cu această reducere a salariilor care, de fapt, e mai mult decât 18%, că mai adăugăm și sporurile și îi duce peste 25%. Am încheiat cu Directorul general un proces verbal care scrie foarte clar că nu se disponibilizează salariații, nu se micșorează salariile.
Reacția oamenilor, așa cum a fost și săptămâna trecută, nu o stăpânesc eu”, a spus Ion Rădoi. 

Totodată, în ședința Consiliului de Administrație s-a propus ca prețul călătoriilor să se majoreze în luna iunie. Din informațiile Realitatea Plus, cartelele și abonamentele ar urma să fie mai scumpe cu 20%. De asemenea, nu se vor mai face angajări în 2021 la metrou decât dacă este vorba de poziții cruciale, precum cele de mecanici sau de controlori de trafic.

Toate aceste propuneri vin în contextul în care Metrorex este în pragul insolvenței, iar pierderile prognozate în acest an s-ar putea ridica la 127 de milioane de lei, având în vedere că se așteaptă să fie cu 25% mai puțini călători din cauza pandemiei.

Un alt conflict este legat de spațiile comerciale de la metrou. Metrorex a transmis o informare comercianților de la metrou prin care îi avertizează că, până la miezul nopții, trebuie sa elibereze spațiile. Totodată, compania a anunțat că de săptămâna viitoare vor incepe procedurile de evacuare.

Liderul sindical spune că este un proces pe rol privind evacuarea spațiilor și că instanța trebuie să decidă. În acest timp, magazinele funcționează în continuare.

Sindicatul deține 80% din spațiile comerciale de la metrou. Metrorex susține că acestea sunt ocupate ilegal pentru că a expirat din 2018 contractul de asociere dintre companie și firma sindicatului. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă