Bulgaria și Serbia intră în zona galbenă: Românii nevaccinați vor trebui să prezinte un test negativ la revenirea în țară

1 lună in urmă 35

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat joi lista statele cu risc epidemiologic. Statele vecine Bulgaria și Serbia intră în zona galbenă, iar românii care se întorc în țară din aceste state, dacă nu sunt vaccinați, vor trebui să prezinte un test negativ pentru a evita carantina. Noua listă intră în vigoare din 29 august.

Ca element de noutate, în zona roșie, vor intra Elveția, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Liechtenstein, Guam, Bahamas,  Maldive, Anquilla și Insulele Saint Kitts și Nevis.

În această categorie rămân alte state cu comunități importante de români, precum: Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Grecia sau Spania.Acest lucru înseamnă că persoanele nevaccinate intră în carantină timp de 14 zile la revenirea în România, indiferent dacă prezintă sau nu un test negativ.

Singurele categorii exceptate de la măsura carantinei de 14 zile sunt:

  • persoanele care s-au imunizat anti-COVID cu schema completă de cel puțin 10 zile
  • persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile
  • copiii până la vârsta de 6 ani
  • cei cu vârstele cuprinse între 6 și 16 ani, dacă prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Testul nu poate fi făcut după intrarea în țară.

Bulgaria în zona galbenă

Din zona verde au trecut în zona galbenă mai multe state, precum: Bulgaria, Serbia, Albania, Armenia, Slovenia, Belarus, Japonia sau Filipine.

Românii care se întorc din aceste state vor evita carantina de 14 zile dacă prezintă dovada vaccinării (cu minimum 10 zile înainte de data sosirii în țară) sau un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Singurele excepții de la această regulă sunt copiii sub 6 ani, cei între 6 și 16 ani, care nu stau în carantină dacă au un test PCR negativ, precum și persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în România, care nu intră nici ele în carantină dacă au un test COVID negativ, respectiv cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Anexa-la-HCNSU-nr-63-din-26-08-2021


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă