Bulgaria relaxează restricţiile şi deschide şcolile pentru elevii de gimnaziu

1 lună in urmă 1

Bulgaria relaxează o parte dintre restricţiile anti-COVID începând cu 4 februarie, însă restaurantele vor rămâne în continuare închise din cauza temerilor referitoare la noua variantă de coronavirus, informează Agerpres, care citează Reuters.

Prim-ministrul Boiko Borisov a precizat că elevii de gimnaziu vor putea merge la şcoală în regim special de luna viitoare şi vor putea să participe la activităţi extracuriculare cum ar fi sport sau dans.

”Dacă există lucruri pe care le poţi pune la egalitate cu sănătatea, acestea sunt educaţia, cultura şi activităţile fizice. Doar acestea merită riscul”, a spus Borissov în timpul unei deplasări către oraşul Slivnitsa, din vestul ţării.

Bulgaria a redeschis şcolile primare şi grădiniţele la începutul lui ianuarie, măsură care nu a dus la o creştere a numărului de infectări.

Pe de altă parte, guvernul de centru-dreapta a respins planurile care ar permite redeschiderea restaurantelor, cafenelelor şi barurilor de teama noii variante, mai contagioase a coronavirusului. Măsurile restrictive sunt în vigoare de la sfârşitul lunii noiembrie 

Bulgaria a depistat noua variantă, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, în opt teste pentru coronavirus, le-a spus reporterilor ministrul Sănătăţii, Kostadin Angelov.

”Singurul lucru bun în ceea ce priveşte această variantă este că vaccinurile anti-COVID-19 sunt eficace şi împotriva acesteia”, a mai spus Angelov.

Angelov a mai precizat că autorităţile sanitare vor monitoriza cu atenţie situaţia în următoarele două săptămâni înainte de a decide dacă să relaxeze şi alte măsuri restrictive.

Proprietarii de restaurante şi de baruri ameninţă că îşi vor deschide porţile în februarie, în ciuda interdicţiei. Sâmbătă, Bulgaria a raportat 566 de cazuri zilnice de coronavirus, cu mult mai puţine decât bilanţul de aproximativ 4.000 de cazuri zilnic în noiembrie.

Bulgaria, cu o populaţie de 7 milioane de persoane, a înregistrat 214.430 de cazuri, dintre care 8.799 de decese.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă