Bulgaria relaxează restricțiile înainte de alegerile de duminică, în ciuda unui vârf al infectărilor și deceselor COVID: „Lucrurile se vor aranja”

3 săptămâni in urmă 11

Cadrele medicale au criticat decizia luată joi de autoritățile de la Sofia, avertizând că reprezintă „o ameninţare la adresa pacienţilor”, notează AFP. Dar guvernul a asigurat că lucrurile se vor rezolva în următoarele săptămâni. Premierul Boiko Borisov are prima șansă în alegerile legislative.

Bulgaria a ridicat parțial restricțiile COVID, joi, cu trei zile înainte de alegerile legislative şi într-un moment în care mortalitatea este la cel mai ridicat nivel, relatează AFP, citată de Agerpres.

Explicația oficialilor de la Sofia? Lucrurile se vor rezolva în viitorul apropiat.

„Ne aflăm cu siguranţă în vârful celui de-al treilea val, însă lucrurile se vor aranja în următoarele săptămâni”, a declarat ministrul Sănătăţii, Kostadin Anghelov.

 „Lucrurile se vor aranja”Numărul zilnic al deceselor COVID din Bulgaria este foarte ridicat Sursa: Worldometers

Închise în urmă cu zece zile, restaurantele şi cafenelele şi-au redeschis terasele. Sălile de sport, piscinele, cinematografele, teatrele, circurile şi muzeele pot din nou să primească public, însă doar la 30% din capacitate.

Grădiniţele îi vor primi pe copii de luni, la o zi după alegeri, iar elevii vor reveni la clasă o săptămână mai târziu. „Trebuie găsit un echilibru între sănătatea psihică şi sănătatea fizică”, a adăugat ministrul, anticipând criticile.

Dar cadrele medicale au lansat imediat critici la adresa autorităților.

Personalul din serviciile de urgenţă a denunţat imediat într-un comunicat decizia, spunând că este „o perdea de fum” şi „o ameninţare la adresa pacienţilor”.

Peste 10.000 de persoane sunt spitalizate în această ţară de aproape şapte milioane de locuitori, care are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană (UE).

În capitala Sofia, ambulanţele trebuie să ducă bolnavi de la terapie intensivă înapoi la domiciliul lor din cauza lipsei de paturi.

„Când introducem restricţii, o jumătate dintre oameni ne reproşează că îi privăm de cultură şi de sport, iar când deschidem, cealaltă jumătate ne insultă”, a spus inspectorul general pentru sănătate, Anghel Kuncev.

Premierul Boiko Borisov, prima șansă în alegeri

În privinţa participării la alegerile legislative, Institutul Alpha Research a transmis că 46% dintre alegătorii chestionaţi într-un sondaj sunt îngrijoraţi din cauza COVID-19.

De aceea, socialiştii din opoziţie ar putea fi penalizaţi din cauză că electoratul lor este mai în vârstă, ceea ce ar însemna că acesta va avea o prezenţă mai redusă la urne decât de obicei.

Deocamdată, coaliţia formată din GERB – partid aflat la guvernare – şi Uniunea Forţelor Democrate (UDF) are un avans de 8 puncte procentuale faţă de Partidul Socialist bulgar (BSP) în intenţiile de vot, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Alpha Research şi publicat joi.

Astfel, coaliţia GERB-UDF ar obţine 28,1% din voturi, în timp ce BSP ar lua 19,8% din sufragii.

Sondajul a fost realizat în perioada 27-30 martie pe un eşantion de 1.007 cetăţeni bulgari adulţi.

Este o performanță pentru premierul Boiko Borisov, care a fost ținta unor manifestații anti-corupție prelungite în timpul verii.

Pe poziţia a treia ar urma să se plaseze Ima Takuv Narod (”Există un Astfel de Popor”), partid fondat de fostul moderator TV Slavi Trifonov, cu 12,7% din voturi, urmat de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, formaţiune a minorităţii turce, cu 12,5%. R

ezultatele finale pentru aceste două partide în special vor depinde în mare măsură de prezenţa la vot.

Partidul reformist Bulgaria Democrată, creat de fostul ministru al justiţiei Hristo Ivanov, este cotat la 6,3% din intenţiile de vot, iar coaliţia de centru-stânga „Ridicaţi-vă! Jos Mafia!” ar urma să obţină 6% din voturi.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă