Bulgaria ia în calcul să renunțe la AstraZeneca, din cauza lipsei de interes a populației

4 săptămâni in urmă 13

Autoritățile din Bulgaria au anunțat la începutul acestei săptămâni că ar putea renunța la imunizările cu vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca din cauza lipsei de interes a populației, informează Hotnews, care citează Euractiv.

În ultimele 24 de ore, în țara vecină au fost administrate doar 154 de doze de AstraZeneca, cu toate că țara vecină nu are nici un fel de restricții legate de vârstă sau programări pentru acest tip de ser. Orice persoană poate fi imunizată cu AstraZeneca în Bulgaria prin intermediul ”coridoarelor verzi” create în marile spitale.

”În prezent, există doar câteva persoane care vor să primească vaccinul AstraZeneca. Din punct de vedere medical, vaccinul este testat, sigur și eficient, dar există motive pentru renunțarea la el. Sunteți martorii acestor motive”, a declarat presei Kostadin Angelov, ministrul bulgar al Sănătății.

Autoritățile trebuie să ia urgent o decizie

Organismul care gestionează vaccinarea în Bulgaria a sugerat în mod repetat că acest vaccin este atacat deoarece este ieftin, eficace și ușor de depozitat. Autoritățile trebuie să ia acum o decizie atât în cazul persoanelor care au fost vaccinate cu prima doză de AstraZeneca, dar și cu cele care încă doresc să primească acest vaccin.

Deocamdată, nu există consens științific cu privire la folosirea unui vaccin ARNm pentru rapel în cazul persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a clarificat în 7 aprilie că nu există protocoale privind amestecarea vaccinurilor anti-Covid.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă