Buget DUBLU pentru ”Rabla Plus” în 2021. Cât va crește prima de casare pentru ”Rabla Clasic”

3 săptămâni in urmă 12

Vești bune despre ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus”Vești bune despre ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus”

Vești bune de la ministrul Mediului, Barna Tanczos. Acesta a anunțat marți, într-o conferință de presă, că prima de casare acordată prin Programul ”Rabla Clasic” va crește cu 1.000 de lei, la 7.500 de lei. Mai mult, bugetul alocat Programului ”Rabla Plus” se va dubla, până la 400 de milioane de lei.

MARŢI, 23 MARTIE 2021, 15:43

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Ministrul Mediului a anunțat și majorarea valorii ecobonusurilor acordate. 
”Programul "Rabla Clasic" ajută atât cetăţenii, cât şi industria autohtonă, prin acele tichete care sunt folosite pentru schimbarea parcului auto. Anul acesta vom modifica prima de casare din program şi o să majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei, aproximativ 1.500 de euro, care se vor plăti acelor persoane care predau o maşină înmatriculată, se înscriu la dealer, se casează maşina, se radiază şi se scot din circulaţie maşinile vechi, poluatoare. Tot în cadrul programului ”Rabla Clasic” avem două ecobonusuri care vin în completarea sumelor primei de casare şi în sprijinul acelor achiziţii prin care se cumpără maşini cu tehnologi hibrid. Aici, ecobonusul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, cu emisii sub 96 grame de CO2, se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei”, a declarat Barna Tanczos.

Față de anul precedent, bugetul programului ”Rabla Clasic 2021” va fi mai mare cu 10%, crescând de la 405 la 440 de milioane de lei. În cadrul acestui program, o persoană poate primi cumulat cu cele două ecobonusuri maximum 2.250 de euro.

În ceea ce priveşte Programul ”Rabla Plus”, bugetul alocat va fi de 400 de milioane de lei, dublu faţă de 2020. Acest buget va permite achiziţionarea a 6.600 de maşini full electrice şi a aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.

”Am văzut care este reacţia cetăţenilor în momentul în care apare o nouă gamă sau o nouă maşină electrică pe piaţă. Vrem cât mai multe maşini electrice care să circule pe şoselele României, astfel încât impactul negativ poluator să fie din ce în ce mai mic. În momentul de faţă, procentul maşinilor electrice în totalul vânzărilor din România se situează undeva la 1% şi tocmai de aceea este nevoie de programe naţionale şi de o implicare mai serioasă a Ministerului Mediului în lansarea acestor achiziţii”, a adăugat ministrul Medicului. 

Valoarea primelor de casare acordate în ”Rabla Plus” rămâne neschimbată, respectiv 10.000 de euro pentru maşinile 100% electrice şi circa 4.500 de euro pentru cele hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului achiziţionat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă