Bucureștenii ar putea avea acces în magazine în funcție de numărul de coșuri de cumpărături

1 lună in urmă 27

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a spus, într-o intervenție la Digi24, că această măsură, care ar viza magazinele de cartier, poate reduce aglomerația. „E un scenariu care urmează să fie discutat miercuri”, a explicat Stoica.

„Ideea nu este o invenție a noastră. Am văzut-o aplicată în alte locuri și gândul e să venim în sprijinul micilor comercianți, care nu au suficiente resurse. Marii comercianți de regulă au suficiente resurse să respecte regulile pe care statul le-ar impune. Ei au suficientă forță financiară și umană”, a spus prefectul Capitalei.

O astfel de măsură răspunde ambelor cerințe: să reducem numărul de clienți care sunt în magazin, dar fără să aducem un cost suplimentar pentru comerciant.

Alin Stoica:

Cum ar funcționa sistemul

„Sunt aproximativ 12.000 de magazine alimentare în București. Multe dintre ele sunt magazine mici, de cartier. Dacă am pune presiune suplimentară din punct de vedere financiar ar însemna ca fiecare magazin să angajeze un om în plus față de cei 3 sau 4. Asta înseamnă adițional 25% la costuri. Și atunci genul acesta de măsură ar reduce numărul de clienți, dar fără să pună presiune”, spune prefectul

Stoica a exemplificat: în momentul în care vin clienții, iau coșurile. La un moment dat, coșurile se termină. În momentul în care se termină, nu mai au acces clienții în magazin până în momentul în care încep să iasă. Când ies se eliberează coșurile și pot intra alți clienți.

”Calculezi pentru suprafața respectivă numărul de clienți care e optim astfel încât să poți păstra distanțarea de 2 metri și pui la dispoziția clienților un număr de coșuri sau de cărucioare egal cu numărul de persoane pe care îi lași să intre în magazin”, a exlicat Stoica.

Prefectul Capitalei va avea miercuri, 7 aprilie, o întrevedere online cu reprezentanţi ai marilor lanţuri de magazine şi ai comercianţilor mici şi mijlocii privind măsuri pentru reducerea aglomeraţiei din magazine, în contextul pandemiei de COVID-19.

În prezent, potrivit măsurilor anunțate pe 25 martie de autorități, când rata infectărilor depășește 4 cazuri la 1.000 de locuitori, cazul Capitalei, carantina de noapte începe de la 20.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar magazinele se închid la ora 18.00, aceleași zile.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă