Brutarii francezi cer includerea baghetei în patrimoniul UNESCO

2 luni in urmă 1


Bagheta - un amestec de făină, apă, drojdie și un pic de pricepere - este la fel de mult un simbol al Franței pe cât e și Turnul Eiffel și s-ar putea alătura în curând listei UNESCO de comori culturale, relatează agenția Reuters, citată de HotNews.


Brutarii francezi spun că bagheta tradițională, cumpărată de decenii de la brutăria locală ca parte a ritualului vieții cotidiene din această țară, este scos de pe rafturi, chiar și în Franța, de batoane de pâine înghețate produse în masă.


„Nu există doar un singur secret pentru a face o baghetă tradițională bună”, afirmă Mickael Reydellet, proprietarul a 8 brutării, precizând că aceasta „necesită timp, savoir-faire (n.r. pricepere), modul corect de coacere, făină bună fără aditivi”.


Astfel, Confederația Brutarilor Francezi a depus o cerere ca bagheta să fie inclusă pe lista comorilor intangibile recunoscute de ONU, aceasta urmând să concureze cu acoperișurile placate cu zinc ale Parisului și cu festivalul de vin Biou d’Arbois pentru a fi nominalizarea de anul acesta a Franței.


Ministerul culturii francez își va anunța recomandarea în luna martie.


Brutarii spun că listarea UNESCO ar proteja cunoștințele transmise de-a lungul generațiilor și vor apăra bagheta de impostorii din întreaga lume.


Un decret din 1993 al guvernului francez dictează că baghetele „tradiționale” trebuie făcute doar din cele 4 ingrediente clasice și că fermentarea aluatului trebuie să dureze între 15 și 20 de ore la o temperatură între 4 și 6 grade. Celsius.


Patiseriile franceze au fost puternic afectate de restricțiile pentru combaterea coronavirusului impuse de la izbucnirea pandemiei în această țară.


În jur de 6 milioane de baghete sunt vândute zilnic în Franța. 30.000 de brutării s-au închis în ultimii 70 de ani după ce supermarketurile au devenit populare.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă