Britanicii cu vârsta sub 30 de ani vor primi o alternativă la vaccinul AstraZeneca, după cazurile de tromboză

1 săptămână in urmă 23

Decizia anunțată miercuri de instituția britanică pentru reglementarea medicamentelor vine după ce autoritățile au confirmat 79 de cazuri de cheaguri de sânge, dintre care 19 fatale, printre persoanele vaccinate cu prima doză, scrie Sky News.

Britanicii cu vârste între 18 și 29 de ani vor primi de acum o alternativă la vaccinul AstraZeneca, acolo unde este posibil, a anunțat miercuri Comisia de Vaccinare și Imunizare.

Decizia a venit după ce agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a confirmat 79 de cazuri de cheaguri de sânge, unele la creier, dintre care 19 au fost fatale.

Riscul de a dezvolta astfel de cheaguri este de patru la un milion a declarat directoarea executivă a MHRA, June Raine.

Marea Britanie a administrat până acum zeci de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca. În prezent, campania de imunizare include și serurile Pfizer și Moderna, astfel că acestea vor putea fi oferite drept alternativă persoanelor sub 30 de ani.

Vice-consilierul pe teme medicale al guvernului britanic, profesorul Jonathan Van-Tam a declarat miercuri că noua recomandare este „o corecțcie de curs” pentru o campanie de imunizare de „mare succes”.

El a adăugat că ar fi fost surprins dacă o astfel de corecție nu ar fi existat.

Recomandarea autorităților britanice este în ton cu anunțul făcut tot miercuri de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care a confirmat practic o posibilă legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge, pe care le consideră acum efecte adverse ale serului, chiar dacă unele „foarte rare”.

EMA a recomandat încă o dată tuturor țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, decizia finală urmând să fie luată de fiecare stat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă